Fler ryssar ser amerikaner som ryssfientliga

2:28 min

När Rysslands och USA:s presidenter möts i Helsingfors på måndag är det i en tid då bilden av USA som ett fientligt inställt land är mer utbredd än på länge bland många ryssar.

De förhoppningar som fanns i Ryssland på en annan och mer Rysslandsvänlig politik under Donald Trump har inte infriats.

– Trump omges av personer som är mot oss, mot Ryssland, säger Moskvabon Ljudmila Tjibezkova.

– Vi får skulden för allting.

Hennes uppfattning delas av många ryssar. Enligt opinionsinstitutet Levada centers senaste mätning i frågan som publicerades i juni i år ansåg 78 procent att USA var det mest Rysslandsfientliga landet i världen. För ett år sedan var motsvarande siffra 69 procent. 2010 var det bara 26 procent som såg på USA på det sättet.

Lev Gudkov, chef på Levada center, säger att opinionen till mycket följer den officiella linjen, och den har de senaste åren blivit alltmer antivästlig. Tonen ändrades något i samband med valet av Donald Trump som USA:s president.

När valresultatet blev känt utbröt applåder i det ryska parlamentet, Duman. Men när förhoppningarna om en mer Rysslandsvänlig linje under honom inte infriades tilltog propagandan igen, enligt Lev Gudkov.

– Just bilden av USA och väst som en fiende är viktig för den ryska ledningen, säger Lev Gudkov.

– Antivästmobiliseringen är ett sätt att sänka människors krav på situationen här hemma, säger Lev Gudkov.

Han får medhåll av Moskvabon Alexander Sjalygin som själv inte har några som helst problem med USA.

– Det är bara vår TV som pumpar upp de där stämningarna. Ryssland söker hela tiden en yttre fiende. Fast egentligen tror jag inte att USA bryr sig särskilt mycket om oss i Ryssland alls, säger han.