Minister gladdes åt avvisningar – kan tvingas lämna

2:05 min

I Tyskland har avgångskraven ökat mot den tyske inrikesministern, CSU-ledaren Horst Seehofer, efter att han på en presskonferens nöjt konstaterade att Tyskland just på hans 69-årsdag, lyckades avvisa 69 personer till Afghanistan.

– Det var inte jag som hade beställt att 69 personer skulle avvisas just på min 69-årsdag, sa inrikesminister Seehofer. Men han konstaterade nöjt att det var en ovanligt hög siffra.

I december 2016 började Tyskland genomföra gruppavvisningar med flyg till Afghanistan. Den senaste ägde rum förra veckan, alltså på Seehofers 69-årsdag och innebar den hittills största avvisningen.

Att Seehofer uttryckte det som om det var en bra födelsedagspresent till honom, att så många personer kunde skickas till Afghanistan, har upprört många.

Avvisningar passar inte till att göra lustigheter av, menade till exempel de grönas gruppledare i parlamentet, Katrin Göring-Eckardt, och uttryckte att Seehofer inte är en person som bör vara i en position att fatta beslut om människors liv. Också från politiker från det liberala partiet FDP har det kommit avgångskrav, liksom från en del socialdemokrater.

Kritiken mot Seehofer tilltog ytterligare efter att det framkom att en av de 69 avvisade, en 23-årig man, tog sitt liv i Kabul, bara några dagar efter avvisningen.

Seehofer har beklagat mannens död, som han inte kände till när han gjorde sitt kritiserade uttalande, men har i övrigt inte velat kommentera kritiken mot honom.

Redan innan det här uttalandet från Seehofer, så fanns det avgångskrav mot honom. De var kopplade till hans agerande under det bråk om migrationspolitiken som nyligen pågick under flera veckor, mellan de tyska regeringspartierna.