Sexting – roligare för killar?

1:45 min

Tjejer har mer negativa erfarenheter av sexting än killar. Det visar en studie gjord med högstadieelever i Västsverige.

– Det är ofta killar helt random skickar en bild när de håller i en dick liksom, berättar Amanda, 17. 

Studien visar att det är betydligt mindre socialt accepterat för tjejer att skicka nakenbilder till någon, än om en kille skulle göra det. Carolina Lunde är docent och forskare i psykologi vid Göteborgs Universitet, och är den som står bakom studien. Hon menar att det är lika vanligt för tjejer och killar att skicka sexmeddelanden men att flickor har väldigt mycket mer negativa erfarenheter om de väl har sextat.

– Det visade sig i studien att det är mycket vanligare att tjejer känner sig mer pressade att skicka sextingbilder. De blir också kontaktade i mycket högre utsträckning av främlingar som ber dem att skicka den här typen av bilder eller videoklipp.

Får oombedda bilder

Tjejer får också ta emot mer sexmeddelanden. Amanda, 17, tror att det kan bero på att killar har mer självförtroende.

– De tror att man vill en bild fast man inte vill det. De verkar tänka att "ja det här är sexigt så nu skickar jag det till henne", medan jag tror att vi tjejer tänker att "nej, det är inte direkt det första en kille vill se".

Bland de 1 600 högstadieelever i Västsverige som medverkade i studien var det nära dubbelt så vanligt att man fick sexmeddelanden skickade till sig, än att man själv skickade det till någon annan. Amanda och hennes kompisar är några av de som fått många oönskade bilder skickade till sig.

– Man får ofta bara en random snapchat av någon. "Här får du en dick pic", som att jag skulle vilja ha det typ?

Även fast du inte bett om det?

– Ja, säger Amanda och hennes kompis tillägger:

– Det går liksom inte att gömma sig från det. Det kommer mest utan varning, det bara dyker upp på mobilen och sen när man öppnar så är reaktionen att "Nej! Den ville jag inte ha! Den klickar jag bort nu!"