USA: Sanktioner kommer påverka alla som handlar med Iran

1:15 min

USA kommer inte att göra några större undantag för europeiska företag som vill fortsätta göra affärer med Iran, enligt USA:s utrikesminister.

I början av juni skrev Frankrike, Storbritannien och Tyskand ett brev till USA och frågade om europeiska företag som redan börjat göra affärer med Iran skulle kunna fortsätta med det.

I brevet står det att de tre länderna är väldigt kritiska till USA:s beslut om att lämna det så kallade Iranavtalet, och att de förväntar sig undantag så att inte sanktionerna påverkar europeiska företag eller personer i Europa som gör affärer med Iran.

Enligt den amerikanska nyhetskanalen NBC News har USA nu svarat på brevet. USA:s utrikesminister Mike Pompeo och finansminister Steve Mnuchin svarar att USA vill sätta den hårdast tänkbara ekonomiska pressen på Iran, och att man nu tänker göra det.

De skriver att USA därför inte kommer tillåta några större undantag för europeiska företag. Men öppnar för att man kan göra mindre undantag om det gynnar USA:s nationella säkerhet eller om det finns humanitära skäl för det.

Utrikesminister Mike Pompeo har tidigare pratat om de kraftigaste sanktionerna någonsin när han beskrivit strategin för relationen mellan USA och Iran.