Demonstrationer mot israeliskt lagförslag

2:07 min

I Israel försöker premiärminister Benjamin Netanyahu och hans parti Likud få igenom ett lagförslag som bland annat kommer göra det möjligt att neka arabiska israeler att bosätta sig i judiska samhällen. Lagförslaget möts av protester, och får hård kritik av Israels största människorättsorganisation.

Demonstranter tågade genom Tel Aviv i går i protest mot lagförslaget, som är tänkt att få ett slags konstitutionsliknande status, och ska understryka Israels judiska identitet.

Förslaget innehåller flera delar. Arabiskan, som tillsammans med hebreiskan varit officiellt språk fram tills nu, stryks och kvar blir bara hebreiskan som officiellt språk. Arabiskan får i stället en så kallas särskild status.

En annan del i lagförslaget gör det möjligt att baserat på religion hindra olika grupper från att bosätta sig i vissa samhällen. Sharon Abraham Weiss, som är jurist och chef på Israels största människorättsorganisation, Acri är kritisk till lagföslaget.

– Den här lagen möjliggör att ha separat boende baserat på religion. Det innebär att vi kan bestämma att inte ha araber i våra grannskap till exempel, säger Sharon Abraham Weiss.

Lagen har redan röstats igenom av Knesset en gång, och är tänkt att slutgiltigt godkännas i morgon.

Även tidigare kunde kunde små samhällen på upp till 500 personer välja bort personer baserat på ursprung. Men nu blir det möjligt i mycket större skala, enligt Sharon Abraham Weiss. De som försvarar förslaget säger att det är rättvist, eftersom också Israels araber, som är runt 20 procent av Israels befolkning, får rätt att diskriminera på motsvarande vis.

Men enligt Acri råder ingen tvekan om att detta kommer drabba den arabiska minoriteten hårdast. Sharon Abraham Weiss varnar dessutom för att också andra grupper, som hbtq-personer eller etiopiska judar, skulle kunna diskrimineras.

– Det här strider mot idén om jämlikhet och mot fundamenten i en demokrati, säger Sharon Abraham Weiss.