Krispaket till svenska lantbrukare

1:31 min

Svenska lantbrukare kommer få pengar från staten som kompensation för torkan. Det har regeringen nu beslutat, säger jordbruksminister Sven Erik Bucht till Ekot.

Torkan har slagit hårt mot årets skördar vilket bland annat inneburit brist på foder till djuren. Torkan har även slagit hårt ekonomiskt mot många bönder, och det är därför regeringen tagit beslutet, enligt jordbruksministern.

– Läget förvärras ju varje dag som det inte kommer någon nederbörd så vi måste ställa medel till förfogande också från statsbudgeten, säger Sven Erik Bucht.

Lantbrukarnas största problem är bristen på foder till djuren. Kan pengar lösa de problemen?

–  Ja, det här är en så allvarlig situation så man kommer inte klara sig utan att köpa in foder som kommer bli extra dyrt med tanke på att det även är torka i flera andra länder, säger Bucht 

Hur mycket det blir och när pengarna kommer är inte klart än utan kommer meddelas senare under sommaren.

Sven Erik Bucht har tidigare gått ut med att Sverige också ska söka pengar till de svenska bönderna ur EU.s krisfond. Men det råder torka i hela Nordeuropa vilket innebär att många EU-länder konkurrerar om de pengarna.

– Man ska komma ihåg att det är många länder som har exceptionell torka. Totalt sett i krisfonderna så finns det cirka fyra miljarder kronor och ska det fördelas ut över många länder så blir det inte mycket.