"Höga flammor sågs ovanför trädkronorna"

1:56 min

Det brinner i skog och mark på flera håll i landet. I Gävleborgs län uppmanar räddningschefen alla i området kring Enskogen att evakuera då branden sprider sig snabbt.

I Gävleborg är det två större brandhärdar. En vid Tovåsen, norr om Edsbyn som nu ska vara inringad och en i närheten av Ängra i Ljusdals kommun som inte är under kontroll. I Ängra evakuerades ett 30-tal personer tidigare och nu har även en camping evakuerats.

– Vi har blivit evakuerade från campingen i Ängra. Höga flammor sågs ovanför trädkronorna och en tjock rök. Kort därefter såg vi elden, berättar Arvid Jansson, P4 Gävleborgs reporter på plats.

Räddningschefen uppmanar alla som befinner sig i området runt Enskogen att evakuera då branden där sprider sig snabbt. Människor som befinner sig i närheten av Ängra uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det som oroar nu är prognoserna om att vinden kommer att öka.

– Vi är lite oroliga inför eftermiddagen, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef för södra Hälsingland och stabschef för hela insatsen.

P4 Gävleborgs reporter Kristian Bruce Bolinder, tidigare idag på plats i Ängra berättade att det var som en skräckfilm med domedagskänsla och stämningen i området är orolig.

– Det är en stor oro, ägaren av campingen som upptäckte branden har inte sovit på ett par dagar. Räddningstjänsten skriker efter folk, man behöver även mer utrustning för att få bukt med branden, säger P4 Gävleborgs reporter Kristian Bruce Bolinder.

Det brinner alltså på flera håll i landet och under morgonen framkom det att det ligger ett skjutfält med odetonerad ammunition i ett område kring Älvdalen som brinner. Detta gjorde att de helikoptrar som skulle hjälpa till med släckningsarbetet i området fick vänta. Totalt är det sex norska helikoptrar som flugits in för att hjälpa till med släckningsarbete runt om i landet. En av dem deltar nu tillsammans med en svensk helikopter i släckningsarbetet kring Älvdalen.

– Nu har vi gjort den bedömningen med hjälp av experter på skjutfältet och pilot att de ska funka. Den svenska är redan uppe och den norska ansluter klockan tio, säger räddningsledare Per-Erik Jonsson.

Senaste uppgifter från räddningstjänsten är att tre helikoptrar på måndagsmorgonen anslutit till släckningsarbetet av branden i Pålgård utanför Hammarstrand i Ragunda kommun. I Pålgård evakuerades under morgonen 4 fastigheter, det saknas fortfarande uppgifter om några byggnader skadats. Det kan även bli aktuellt med fler evakueringar enligt Leif Ekström vid räddningstjänsten i Jämtland. 

– Det är kraftig rökutveckling och har legat rök över de här fastigheterna länge och vi har haft en snabb brandspridning mot fastigheterna så vi vill säkerställa att ingen hamnar i någon risk, säger Leif Ekström som är yttre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

– Vi jobbar stenhårt med att göra en begränsningslinje, vi använder skogsmaskiner för att avverka och förstärka en väg där vi kan vattenbegjuta och försöka hindra branden, säger Leif Ekström vid räddningstjänsten i Jämtland.

Emil Dahlgren är en av alla de frivilliga som hjälper till att bekämpa branden i Pålgård. Han var uppe med sin drönare för att få en bild av branden.

– Jag ser ju eldfronten emot byn, som kryper hitåt. Den ligger runt 600 meter från husen, säger Emil Dahlgren.

Branden i Pålgård utanför Hammarstrand i Ragunda kommun är fortfarande inte under kontroll, och räddningstjänsten har efterfrågat ytterligare resurser från Norge, samt från de nordligt belägna länen i Sverige, så att den egna personalen får vila, då många har jobbat i flera dygn. Branden är 4,5 kvadratkilometer stor, lika stort som Tyrestabranden 1999.

De sex helikoptrar som flugits in från Norge kommer förstärka släckningsarbetet i Dalarna, Bollnäs, Örebro men också i Ljusdal och Ragunda.

– Vi jobbar intensivt med att försöka ringa in branden med vatten och vi hoppas på helikopterresurserna som kommer vid 9- 10-tiden och att vi ska kunna jobba parallellt med helikopterresurserna och personal på marken för att göra allt för att kunna begränsa branden, säger Leif Ekström vid räddningstjänsten i Jämtland.

Det kan bli aktuellt att begära mer hjälp. I samband med omfattande skogsbränder finns det möjlighet att låna in flyg till släckningsarbete från andra länder genom ett EU-samarbete.

– Just nu kan MSB aktivera EU´s civilskyddsmekanism och avropa skogsbrandflyg från Spanien, som det ser ut just nu.

Kan det bli aktuellt att ni lånar in dom?

– Ja, det vill jag inte utesluta, vi får följa utvecklingen och se.

Flera bränder har startat av blixtnedslag eller gnistor från tågräls. Den torra och varma våren och sommaren är lett till många bränder i skog och mark. Något som märkts hos SOS Alarm. Under juni månad fick de in 2200 larmsamtal, den högsta siffran på fem år.