"Blekingeleden kan och ska bli bättre"

2:01 min

Nästa sommar ska hela Blekingeleden uppdateras med aktuell karta, nya ledmarkeringar och en guidebok. Projektledaren Niklas Kämpargård har i stort sett bara Karlskronaområdet kvar att utforska innan inventeringen är klar.

– Leden är inte så dålig som den i många fall har beskrivits, men det är klart att den kan bli bättre och den ska bli bättre – framförallt ska den bli tydligare, berättar Niklas Kämpargård, som projektleder Region Blekinges arbete med uppdateringen av Blekingeleden.

En av förändringarna som väntar den 30 juni 2019 är att Blekingeleden kommer kallas för just det även i Sölvesborg, där den tidigare har hetat Skåneleden. Därför förlängs Blekingeleden från en tidigare sträcka på 23-24 mil till 28 mil.

Om man till exempel har gjort ett kalhygge sedan kartan trycktes så har ormbunkar, sly och gräs vuxit upp väldigt fort där. Då kan det vara svårt att hitta.

Även kartan – som i dag grundar sig på information från 1980 – kommer bytas ut till en mer detaljerad översikt och dessutom tryckas på ett vattenresistent och slittåligt material istället för papper.

På vilka sätt har du märkt av att den senaste kartan trycktes för snart 30 år sedan?

– Om man till exempel har gjort ett kalhygge sedan kartan trycktes så har ormbunkar, sly och gräs vuxit upp väldigt fort där. Då kan det vara svårt att hitta när man inte har några träd att navigera sig efter och då stigen dessutom försvunnit i ett hav av ormbunkar.

I dag vill vi gärna gå kortare sträckor och njuta mer istället för att späka oss.

Hur kommer uppdateringen av leden märkas av nästa sommar?

– Vi har kollat på hur långa etapperna är och gör leden så tillgänglig som möjligt. När Blekingeleden anlades på 1980-talet ville folk dra sig långt ut i skogen och gå i 25-30 kilometer. I dag vill vi gärna gå kortare och njuta mer istället för att späka oss. Förhoppningsvis kommer det även finnas en del platser man kan ta sig till med kollektivtrafiken också.