Godståg spårade ur i Nyköping

3:06 min

Ett godståg med nio vagnar spårade vid 15-tiden på måndagen ur i närheten av busstationen i Nyköping. Tåget har spårat ur på TGOJ-banan, som används till att transportera gods från SSAB. Ett spår kan eventuellt vara körbart igen inom ett dygn.

Det finns inga uppgifter om att det fanns något farligt gods på godståget.

Lokföraren har klarat sig utan skador, uppger räddningstjänsten. 

Enligt frilansfotografen Pontus Stenberg så har singelgrus träffat bilar på parkeringen i närheten och skadat några bilar.

– Det har blivit märken på fordon. Polisen på plats sa att det var flera fordon. Senare uppgav polisens presstalesperson Thomas Agnevik att polisen fått kännedom om en skadade bil. 

Trafikverket fick uppgifter vid 15-tiden om att tåget hade spårat ur.

– Det är de sista vagnarna som har spårat ur och de var tomma. Det var inte så tydligt att föraren kände av detta, sa Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Nyköpingsbanan påverkas inte och därmed inte persontrafiken.

– Jag vet inte hur avgångarna bakom tåget ser ut, om rälsen och slipers är skadade gör det fallet lite svårare. 

Trafikverket ska undersöka tåget och järnvägen för att se hur omfattande skadorna är. 

Det är oklart varför godståget spårade ur. Enligt prognosen ska godstrafiken på väg till Oxelösund kunna rulla på ett av spåren inom ett dygn.

– Men prognosen är ännu väldigt oklar och osäker, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det är svårt att få till en prognos för att man måste få till en lyftkran och rigga den. I vissa fall måste man bygga en väg till rälsen för att komma åt och det är ett omfattande arbete. 

TGOJ-banan används till att transportera gods från SSAB. Enligt Viktoria Karsberg på SSAB:s presstjänst kommer företagets verksamhet inte att påverkas nämnvärt av urspårningen. 

– Två tåg berörs inom det närmaste dygnet. Trafiken är inte så intensiv.

Enligt polisen finns ingen misstanke om brott.