Italienska brandflygplan till Sverige

Nu får Sverige hjälp via EU att bekämpa de rasande skogsbränderna. Två italienska brandflygplan väntas landa i Örebro på onsdag.

– Vi hoppas att de kommer att vara brukbara redan under onsdag eftermiddag, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB.

Läget med de omfattande skogsbränderna på flera håll i norra Sverige blir allt mer akut. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade på måndagen in en begäran om brandbekämpningsflyg till EU. Och återigen svarade Italien.

– Det är samma modell som varit i Sverige tidigare. Vi förväntar oss att de kommer till Örebros flygplats på onsdag, men det är lite oklara väderförhållanden, säger Jakob Wernerman.

– Situationen är allvarlig och resurserna är ansträngda. Vi har de pågående bränderna, men det finns även risk för spridning och nya bränder.

Det är oklart vid vilka bränder de italienska flygplanen kommer att sättas in.

Elden hotar bebyggelse på flera håll och i söndags evakuerades personer från byn Ängra i Ljusdals kommun. Enligt räddningstjänsten har läget sedan dess förvärrats och tidigare under måndagen evakuerades ytterligare ett tiotal personer som befunnit sig i området.

- Det är ett mycket ansträngt läge. Det är en ny brand i Enskogen bredvid Ängra och den berör några få fastigheter, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap i området.

Ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut till boende i Enskogen.

"Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt", lyder meddelandet.

Sex norska räddningshelikoptrar har flugits till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetet. Räddningstjänsten i Ljusdal fick tidigt på morgonen även material från (MSB) för att kunna fortsätta släckningsarbetet. Ytterligare två containrar ska ha levererats under dagen.

Branden i Pålgård i jämtländska Ragunda har växt under måndagen och är inte under kontroll, enligt räddningstjänsten. Det är också svårt att arbeta på marken och bygga brandgator på grund av rökutvecklingen.

- Det i stort sett enda som går just nu är att vattenbomba, säger räddningsledaren Leif Ekström till TT:s fotograf på platsen.

Man har tillgång till tre helikoptrar som kan användas till midnatt då besättningarna måste ta paus.

Ulf Denker bor i Pålgård, bara 500—600 meter från branden.

- Ja, det är klart att det inte är roligt. Lite orolig är man ju. Hörde två åskknallar nära inpå och strax efter började det ryka från skogen, berättar han för TT:s fotograf.

I Älvdalen i Dalarna brinner ett område på omkring 1,5 gånger 1,5 kilometer. Släckningsarbetet försvårades under morgonen av att det finns ett skjutfält med odetonerad ammunition i området.

Under måndagseftermiddagen gick ytterligare ett VMA ut som berör det området.

"Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna."