Schröder öppnar för delat ledarskap

Enligt flera tyska tidningar kan socialdemokraterna tänka sig ett delat kanslerskap mellan Angela Merkel och Gerhard Schröder.

I det tyska parlamentsvalet för åtta dagar sedan fick inget block egen majoritet och sedan dess råder ett dödläge.

Valets båda kanslerkandidater Angela Merkel och Gerhard Schröder har båda utropat sig som segrare och gör anspråk på kanslerposten. Men inför nya samtal om en storkoalition mellan de båda partierna, har nu socialdemokraterna och Gerhard Schröder börjar mjukna:

– Vem som ska leda regeringen är en förhandlingsfråga, säger Gerhard Schröder i den tyska tv-kanalen ARD i den första stora intervjun efter valet. Jag ska göra allt för att en storkoalition ska fungera, tillägger han och det låter väldigt annorlunda än för några dagar sedan.

Då var det självklart att landets nästa kansler heter Gerhard Schröder: vem annars? sa han självsäkert i direktsändning på valkvällen.

Stillestånd
Men socialdemokraterna har inte fått med sig liberalerna och likadant är det för kristdemokraterna som inte fick med sig De gröna. Stillestånd i tysk politik och som regeringsalternativ återstår nu en storkoalition mellan valets huvudmotståndare.

Samtidigt med Gerhard Schröders utspel, skriver flera tyska tidningar, att ledande socialdemokrater förespråkar ett delat kanslerskap. Schröder och Merkel skulle avlösa varandra och få två år vardera på posten.

Missnöje med Schröder
Inom socialdemokratin hörs också en och annan som försiktigt vågar yttra det förbjuda: att det finns en framtid även utan Schröder.

Om det finns ett samband mellan kritik inom partiet mot just Schröder och hans ledarstil och hans nya mer mjuka linje är oklart.

Angela Merkel, som i förra veckan, framstod som valets stora förlorare och som med trötta anletsdrag tröskade sig igenom presskonferenserna tycks nu ha repat mod.

– Den röd-gröna regeringen har förlorat, den är bortvald, säger hon, och andra kristdemokrater fyller i: Det kan aldrig bli tal om ett delat kanslerskap.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se