Förtryck av oppositionen i Bangladesh

7:48 min
  • Landet ska senare i år ha val, men just nu är oppositionsledaren inlåst ihop med tusentals oppositionella och medierna är starkt begränsade.
  • "Bangladesh döljer sina brott mot mänskliga rättigheter bakom Rohingyerna", menar oppositionen och syftar på flyktingströmmarna från grannlandet Myanmar.
  • Hör reportage av frilansjournalisten Axel Kronholm, som har träffat flera oppositionsledare i Dhaka.

Ruhul Kabir Rizvi visar runt i sitt lilla kyffe; ett förrådsrum på några ynka kvadratmeter där han har sin säng och sina böcker, mest engelsk och tysk poesi. Vi är på högkvarteret för Bangladesh Nationalist Party, landets största oppositionsparti. Ruhul Kabir Rizvi är en av dess ledare, nummer tre i hierarkin, och det här lilla rummet har nu varit hans hem i fyra månader. På ena kortsidan av rummet hänger hans garderob på några få klädhängare: allt från hans pyjamas till panjabis, knälånga bangladeshiska skjortor.

– Polisen står redo att gripa mig om jag lämnar kontoret. Jag är ständigt rädd för att de ska storma kontoret, säger Ruhul Kabir Rizvi.

Runt hörnet på byggnaden väntar mycket riktigt ett trettiotal beväpnade poliser och håller koll på vem som går in och ut. Oppositionspolitikerns rädsla är inte ogrundad – partiets högsta ledare, den tidigare premiärministern Khaleda Zia, sitter själv fängslad sedan februari i år, dömd för korruption.

– Regeringen har under de senaste tio åren bedrivit en kampanj för att eliminera oppositionen och upprätta enpartistyre i landet, säger Fakhrul Islam, generalsekreterare för partiet, nummer två i hierarkin, men högsta befäl så länge Khaleda Zia är fängslad.

Korruptionsanklagelserna mot Khaleda Zia förkastar han som politiskt motiverade. Han säger att hon inte får den vård i fängelset hon behöver för sin diabetes, artros och andningssvårigheter.

– Vi har vädjat till regeringen för att hon ska få vård, men inget görs. 

Menar du att hennes hälsa hotas?

– Hennes hälsa? Hennes liv hotas! Hon är en gammal dam på 73 år, du förstår att en gammal person som lider av de här sjukdomarna behöver regelbunden vård och hälsokoll, ryter Fakhrul Islam.

Sedan Khaleda Zia dömdes till fängelse i februari har över 5000 oppositionella antingen fängslats eller försvunnit. Flera lokala oppositionsledare är också sedan tidigare spårlöst försvunna, misstänkta att ha rövats bort eller dödats av polisens ökända paramilitära styrkor.

Det är ingen bra förutsättning för valet som är tänkt att hållas i December.

– Bangladesh är troligen en av Asiens mest repressiva stater, säger Adilur Rahman Khan, som leder människorättsorganisationen Odhikar.

Det här vet omvärlden, säger Adilur Rahman Khan, men ingen i väst vågar kritisera regeringen eftersom den är allierad med Indien, och tagit in över 700 000 rohingyer som flytt undan etnisk rensning i Myanmar. Bangladesh använder rohingyafrågan som en sköld, säger han.

Frågar man regeringen vad det är som pågår i landet får en annan bild. Jag knackar på hos Dr. Ab  dus Sobhan Golap, talesperson för regeringspartiet Awami League och särskild assistent till premiärminister Sheikh Hasina. Han sitter i ett möte, men går med på att svara på mina frågor. Jag sammanfattar läget: att oppositionsledaren sitter fängslad, att tusentals oppositionella också är i fängelse eller försvunna, och undrar vad man kan hålla för slags val under såna omständigheter.

– Det är din åsikt, det är inte vår åsikt. Oppositionsledaren är i fängelset nu på grund av ett beslut i domstol, det har inget att göra med valet, säger Abdus Sobhan Golap, som känner sig självsäker inför valet. Han tvivlar inte på att folket kommer att ge Sheikh Hasina och hennes regering förnyat mandat, på grund av den utveckling hon åstadkommit.
 
– Om du gick in i en by varsomhelst i landet för fem, tio år sedan och frågade vad de behöver svarade de pengar, mat eller kläder. Gå och fråga dem i dag och de säger elektricitet, vägar, telefoner, kylskåp. Ekonomin utvecklas. Frågar du dem hur det blev såhär svarar de att Sheikh Hasina åstadkommit detta. Tack vare vår premiärminister har vi fått dessa saker, säger Abdus Sobhan Golap, som fortsätter att prisa premiärministern.

– Det finns 68 000 byar i det här landet. Gå till var och en av dem, [så ser du att] de älskar Sheikh Hasina, de älskar den här regeringen. De älskar Awami League. Det är det jag säger! Etthundra procent! Gå till min by, vill du gå? I morgon åker du dit med mig och ser. Människor är väldigt glada, ropar Abdus Sobhan Golap och får applåder av partiarbetarna i rummet som lyssnat på hans utläggning.

Hemma hos journalisten Mahmudur Rahman får jag se hans ”fängelseväska”. I väskan finns bekväma kläder, rakhyvel, lite choklad, en flaska vatten, några dadlar och kex. Mahmudur Rahman har ett hundratal polisärenden mot sig och räknar med att kunna bli upplockad när som helst.

– Jag håller den redo alltid så när polisen kommer kan jag följa med dem. Det är väldigt praktiskt, säger han.

Mahmudur Rahman drev tidigare en av Bangladeshs få oberoende tidningar, Amar Desh, som stängts ner av regeringen. Han har åtalats ett femtiotal gånger för förtal och uppvigling och suttit i fängelse i fem år. Han är en av få som öppet fortsätter kritiserar regeringen och premiärministern.

– Vi har en fascistisk regim, säger Mahmudur Rahman, men vart kommer det att leda? Vid någon punkt kommer en revolt, det visar historien, och det kommer att bli våldsamt.

Jag undrar om han inte är rädd för att råka illa ut när han är så uttalad i sin kritik?

– Jag är inte så oroad, oro är inte rätt ord. Jag har accepterat mitt öde. Jag kan åka tillbaka in i fängelset närsomhelst. Jag känner att jag har offrat för mycket för att ge upp nu. Jag har offrat allt. Så vad finns kvar? Förmodligen bara mitt liv, och det är inte så viktigt för mig. Så det är bättre att jag fortsätter min kamp, i hopp om att vi en dag ska ha demokrati igen i Bangladesh.