Skogsbränderna i Jämtland 2018

Boende i Olingdal Olingsjövallen och Härjåsjön uppmanas evakuera

2:50 min

Alla som befinner sig i Olingdal, Olingsjövallen och Härjåsjön i Härjedalens kommun uppmanas lämna orten med anledning av den skogsbrand som härjar i Fågelsjö-Lillåsen.

Det har gått ut två viktiga meddelanden till allmänheten, ett som gäller Olingdal och Härjåsjön samt ett Olingsjövallen.

Det brinner nämligen i skogen väster om sjön Amsen och branden sprider sig i riktning mot Olingdal. Det är risk för snabb spridning och räddningsledaren uppmanar alla i området att lämna orten.

– Enligt våra beräkningar kan branden vara vid Olingdal vid 4-5 tiden och därför uppmanar vi boende att utrymma, säger Johan Möller, räddningsledare.

Vad ska man tänka på?

– Lämna området och att ta med sig viktiga saker och sen så kan man ta kontakt med Härjedalens kommun, titta på deras hemsida och se efter var man kan ta vägen, säger Johan Möller.

Det finns markpersonal på plats som jobbar i den södra delen av branden, i brandens rygg. Helikoptrarna jobbar på flankerna eftersom det i nuläget inte går att bekämpa branden i den riktning den sprider sig. 

– Det är dels för farligt för markpersonal och det är för rökigt för helikoptrarna, säger Johan Möller, räddningsledare. 

De senaste uppgifterna från räddningstjänsten är att branden härjar 8-9 kilometer från Olingdal.  

Det är runt 60 fastigheter i områdena som berörs. Ett 40-tal fastigheter i Olingdal och ett 20-tal i Olingsjövallen.

P4 Jämtland fortsätter att rapportera kring situationen under hela dagen.