Ont om nya band på Dansbandsveckan i Malung

2:40 min

På Dansbandsveckan i Malung spelar 82 band. Nästan 50 000 biljetter har sålts, men det är ont om nya band som uppträder.

– Vi försöker att förnya oss varje år och ta in nya band. Jag hade önskat att jag kunde ha som en godisblandning att plocka av och ta det jag vill ha, men det finns tyvärr inte. Det är inte som på 70-talet, förklarar Åsa Hedlöf som är bokningsansvarig för Dansbandsveckan i Malung.

Åsa Hedlöf är även huvudansvarig för Guldklavegalan. Galan som i samband med Dansbandsveckan prisar dansband i olika kategorier. Priset Årets uppstickare har dock tagits bort från Guldklavegalan eftersom det saknas tillräckligt med nya dansband att nominera.

På årets Guldklavegala prisades bandet Sannex för årets låt. Sannex har funnits sedan 70-talet, men bandet representerar ändå med 35-åriga frontfiguren Andreas Olsson en yngre generation dansbandsmusiker. Andreas Olsson har sedan 2007 sjungit i Sannex och numera driver han även bandet.

– Vi uppdaterar förpackningen. Danstempot finns där men "Heartaches and Highways", som blev årets låt, har jag skrivit med en snubbe i Nashville och den är inte alls en dansbandslåt. Den är mer "rock-country-Eagles goes dansband". Jag tror att man behöver locka genom att uppdatera. Dansband 2.0. Ända ha kvar ena foten i myllan.

Dansbandsexperten och programledaren för P4 Dans Thomas Deutgen menar att problemet med återväxten i dansbands-Sverige också beror på att det finns allt förre ställen att spela på. Förutom veckan i Malung har de folkliga dansbands-sammanhangen blivit allt mer sällsynta och de ställen som finns måste bli bättre på att göra sina evenemang mer attraktiva.

– Man kan inte göra som man gjort i alla år och öppna dörrarna klockan nio en lördagskväll och hoppas att det kommer 1000 personer, utan jobba mycket mer med sociala medier och förpacka dansen så det blir lite lyxigt igen. Det ska inte bara vara en idrottshall och lysrör i taket och där har många arrangörer lång väg kvar att gå, menar Thomas Deutgen.

Dansbandsveckan i Malung pågår fram till den 22 juli. Sannex spelar två gånger på festivalen, varav den sista gången är på lördag.