Årets bränder kan bli dyrare än Västmanlandsbranden

1:36 min

Årets skogsbränder kan komma att bli dyrare för försäkringsbolagen jämfört med branden i Västmanland 2014 – även om ytan som brinner är mindre.

Det menar Johan Litsmark som är naturskadespecialist på Länsförsäkringar, som är störst på att försäkra privatägd skog.

– Även om arealen kommer bli mindre vid det här tillfället så kommer antagligen skadekostnaden att bli högre än vad den blev 2014, säger Johan Litsmark på Länsförsäkringar.

2014 var det ett skogsområde på ungefär 14 000 hektar som brann, då blev skadekostnaderna drygt 400 miljoner, och för samhället en kostnad på närmare en miljard kronor.

I år här har det rört sig om bränder på många olika ställen och fler byggnader är drabbade än i Västmanlandsbranden. Detta både försvårar och gör det dyrare, då byggnader har ett annat ekonomiskt värde än skog. Årets skogsbränder kan alltså med största sannolikhet bli dyrare än branden i Västmanland 2014.

Men det värsta för skogsägare är stormar. Johan Litsmark jämför med stormen Gudrun år 2005 som orsakade enorma skador på 70 miljoner kubik, vilket är otroligt stora volymer och därmed stora kostnader, som vi inte ser på långa vägar när det gäller skogsbränder. Stormar utgör därför en betydligt större risk och drabbar skogsbruket mycket mycket hårdare än vad bränder gör.

– Gudrun kostade länsförsäkringsgruppen 3 miljarder, och skogsbranden i Västmanland kostade någonstans mellan 350-400 miljoner.

Johan Litsmark tror inte heller att det finns någon risk till att det skulle bli dyrare att försäkra sin skog nu. Än så länge finns inga förhöjda försäkringspremier i sikte. Dessutom handlar det om relativt små summor från början.

– En brandpremie ligger någonstans mellan 5-7 kronor per hektar, så även en fördubbling är inga pengar att tala om. Men i dagsläget finns ingen anledning att höja någon premie, säger Johan Litsmark på Länsförsäkringar.