#torkan2018

Lantbrukare akutborrar brunn för att rädda sina djur

2:08 min

Torkan slår hårt mot skånska lantbrukare som har djur. Lantbrukaren Jan Åbjörnsson utanför Hörby har nu tagit saken i egna händer för att rädda sina grisar.

– Jag trodde aldrig att vattnet skulle ta slut. Grisarna går ute och när det är så här varmt så måste de kunna svalka sig och bada för att hålla kroppstemperaturen rätt. Jag har fått springa med spannar och hälla över dem. Det har varit kaos, säger Jan Åbjörnsson.

För att grisarna ska må bra har han fått fylla dunkar med vatten och placera ut till grisarna, men nu går dunkarna inte att fylla längre, eftersom vattnet tagit helt slut. 

– Det är kris. jag är 55 år nu, inte någon gång i mitt liv har jag upplevt en sedan här lång och varm torka som i år. 

För att få vatten till grisarna har han nu tagit hjälp av brunnsborrare som borrar en över tolv meter djup brunn. Förhoppningen är att den inte ska sina i hårdare torka. 

– Just när man borrar kommer man ner under stabilt grundvattennivå, där är alla sprickor fyllda med vatten. Den torkan vi har sett nu påverkar mest grävda brunnar, men det är naturligtvis vissa borrade brunnar som också påverkas, säger Göran Persson, brunnsborrare.