Brittiska Novitjok-utredare: Handlar om ryska gärningsmän

1:24 min

Brittisk polis utgår ifrån att ha hittat gärningsmännen bakom attacken med giftet Novitjok på Sergej Skripal och hans dotter. Det rapporterar en källa till den brittiska nyhetsbyrån PA.

Det var den fjärde mars som den avhoppade ryske agenten Sergej Skripal hittades tillsammans med dottern utanför en restaurang i staden Salisbury, någon timmes bilresa från London. Ganska snart stod det klart att de två hade blivit utsatta för det mycket giftiga nervgiftet Novitjok.

Den brittiska regeringen pekade snabbt ut Ryssland som ansvarig för attacken, men Ryssland har hittills förnekat all inblandning.

Nu på morgonen uppger flera brittiska medier att polisens utredare är säkra på att det just ryssar som ligger bakom attacken. Det stora polisutredningen leds av Scotland Yard som än så länge inte velat bekräfta uppgifterna.

Bakgrunden är att utredarna granskat 5 000 timmar av inspelat material från övervakningskameror som är uppsatta i Salisbury, bland annat i närheten av Skripals bostad och på flygplatsen Heathrow. Polisutredarna uppges där ha kunnat identifiera samma personer, som både rest till och från Ryssland och befunnit sig i Salisbury, där Skripal bor. Sannolikt har man, enligt brittiska medier, strukit på just dörrhandtaget till bostaden med nervgiftet.

Ytterligare två personer har de senaste veckorna vårdats på grund av skador från nervgiftet Novitjok. En kvinna avled också på grund av sina skador. Vilka kopplingar de har till Skripal är dock oklart.