#torkan2018

Rädslan för elden ständigt närvarande för skogsägaren

3:22 min

Det brinner på ett 30-tal platser runt om i Sverige, och allvarligast är läget i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Nu varnar Myndigheten för säkerhet och beredskap för brandrisken i Södra Sverige. På Skeinge Säteri utanför Osby bor skogsägaren Katarina Brunnström.

Små och bruna sticker granskotten upp i marken. En vanlig sommar hade det sett helt annorlunda ut här på Skeinge Säteri en bit utanför Osby. Katarina Brunnström äger 600 hektar skog, en skog som i sommar påverkats svårt av värmen. Katarina Brunnström bryter av en kvist från ett av skotten, inuti är det fortfarande lite grönt: liv. Skottet är inte helt dött än. Men nästan. Det är väldigt osäkert om det kommer överleva. 

- Bara en blick såhär så hamnar vi säker på 70 procent döda plantor, säger hon.

Och det handlar inte bara om ekonomiska förluster efter skog som dör i torkan - den höga brandrisken gör också att det inte går att bedriva skogsbruket som vanligt. Under sommaren har Katarina Brunnström har pausat allt skogsbruk - rädslan för att en gnista ska uppstå och ta fatt i skogen är för stor. Bara under någon natt när daggen legat som skydd har hon vågat köra ut med skogsmaskinerna. 

- När vi var väl tvingade att köra ut med maskinerna hade vi brandvakt och det kände ju väldigt läskigt, säger hon.