Mekanism som kan orsaka vallning hittad

2:25 min

Nu har amerikanska forskare kunnat visa den mekanism som man tror ligger bakom vallningar. Något som väcker förhoppningar om att hitta alternativa behandlingar för besvären.

Vallningar är en plötslig känsla av hetta i övre delen av kroppen som många kvinnor i klimakteriet upplever. Även män som plötsligt får en lägre produktion av könshormon, vid exempelvis behandling av prostatacancer, kan drabbas av besvären. 

Idag behandlar man besvären med östrogen, något alla däremot inte kan ta. Har man behandlats för bröstcancer, haft blodproppar eller hjärtproblem så rekommenderas inte den behandlingen. 

– Det finns absolut utrymme för att hitta alternativa behandlingar där då den här studien tror jag är en start på en intressant utveckling, säger Mats Hammar är senior professor i obestitrik och gynekologi vid Linköpings universitet. 

Forskare har länge vetat att det inte är de sjunkande östrogennivåerna i sig som orsakar vallningar, utan indirekt påverkan på olika signalsystem i hjärnan. Och nu har forskare i en ny musstudie kunnat visa vilka signalsystem som är med och orsakar vallningar.

Det forskarna såg var att det ämne som finns i hjärnan som styr könsutvecklingen via signaler till äggstockar och testiklar också skickar signaler till det centrum som reglerar temperaturen i kroppen. Så när ämnet, som heter kisspeptin, skickar signaler för att få igång äggstockarna så påverkas också temperaturregleringen. Eller mer exakt vidgning i ytliga blodkärl som gör att huden värms upp.

Därför tror forskarna att man i klimakteriet skickar fler signaler i försök att få igång hormonbildningen. Samtidigt spiller det då över signaler till temperaturregleringen, vilket leder till vidgning av ytliga blodkärl för att sänka kroppstemperaturen. 

En ny typ av behandling skulle därför kunna va att blockera signalen som får kärlen att vidgas. Något som faktiskt redan testats i England, men på en väldigt liten grupp människor. 

– Med den blockaren har man kunnat minska vallningar hos kvinnor med övergångsbesvär. Så det finns nog mycket överensstämmelse trots allt mellan mus och människa, säger Mats Hammar.

Referens: Padilla et al., A Neural Circuit Underlying the Generation of Hot Flushes, publicerad 10 juli 2018 i Cell Reports, doi: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2018.06.037