Nu stiger ölpriset

2:50 min

Årets skörd av svensk korn har varit sämre än väntat efter torkan och riskerar att ta slut. Det kan resultera i att priset på öl går upp i butik.

Halmstadföretaget som producerar malt och säljer till bryggerier hade räknat med en bra kornskörd i år men som det ser ut nu kommer de bara få hälften av vad de förväntat sig. Kornskörden har varit både mindre och av sämre kvalitet och maltproducenterna behöver importera råvaran.

– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl, det kan också påverka hållbarheten på ölet också, säger Dieter Nowack som är inköpschef och ansvarig för kundförsörjning på företaget.

Råvarans pris har ökat med upp till 50 procent vilket i sin tur ökar kostnaderna för bryggerierna som köper in malten. Dieter Nowack är inte förvånad om även priset på öl i butik och restauranger går upp. Men han oroar sig inte för att det blir någon ölbrist.

– Malten från svensk korn kommer ta slut men i det stora hela finns det på världsbasis tillräckligt med råvaror för att producera malt. Öl kommer det att finnas.

Vår fördel i konkurrensen har varit bra svenskt maltkorn. Men när vi måste importera är det snarare en nackdel än en fördel.