Flera ryska personer misstänks ligga bakom nervgiftsattacken

1:59 min

Det är flera ryska medborgare som misstänks av brittisk polis för att ligga bakom nervgiftattacken mot en avhoppad rysk agent och hans dotter i Salisbury i vintras. Identifieringen av de misstänkta har gjorts genom övervakningsfilmer.

Brittisk polis har jämfört bilder från övervakningskameror där samma personer syns både i Salisbury och på flygplatsen Heathrow enligt brittisk media.

På så sätt har man kunnat matcha ansikten och identiteter med varandra. Det har nu lett till att Scottland Yard tror att det är flera ryska personer som ligger bakom nervgiftsattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter.

Uppgifterna är inte bekräftade av Scottland Yard. Storbritanniens säkerhetsminister, Ben Wallace, har ifrågasatt dem. Han skriver följande på mikrobloggen Twitter:

Jag tror att den här storyn hör hemma i facket för okunnighet och vilda spekulationer.

Skripal och hans dotter Julia hittades medvetslösa på en parkbänk i den engelska staden Salisbury i mars och ett stort säkerhets - och utredningsarbete sattes igång.

Kort efter händelsen pekade Storbritanniens premiär minister Thersa May finger mot Ryssland och beskyllde landet för att ligga bakom förgiftningen av Skripal och hans dotter.

–  Regeringen har kommit fram till att det är högst troligt att Ryssland bär ansvaret för attentatet mot Sergie och Julia Skripal, sa Theresa May då. 

Efter uttalandet av May beordrade den brittiska regeringen den största utvisningen av ryska diplomater sedan det kalla kriget.

Efter veckor i koma har nu Sergei och dottern Julia Skripal sakta börjat återhämta sig. Julia Skripal sa till nyhetsbyrån Reuters att det är svårt att förstå att hon och hennes far blivit medvetet attackerade med nervgift.

Rysslands president Vladimir Putin har kategoriskt nekat till inblandning och sa vid en intervju med brittiska BBC:

– Gå till botten med utredningen först, sedan kan vi diskutera det här.