Rysk polis anklagas – tvingade bort romer

2:01 min

Enligt människorättsorganisationen European Roma Rights Center, ERRC, använde polisen tvång och hot för att få romerna att hålla sig borta från de centrala delarna av Moskva under fotbolls-VM.

Jonathan Lee, vid ERRC, befann sig i Moskva under merparten av mästerskapet och enligt honom hotade Moskvapolisen romer med tvångsförflyttning eller omhändertagande av deras barn om de inte höll sig borta under fotbolls-VM.

Rysslands romer saknar ofta giltiga ID-handlingar, och det använde polisen som skäl för att ingripa. Det förekom dessutom inför VM att romer och hemlösa tvingades in i bussar som tog dem till tillfälliga tältläger tio mil bort.

– Moskvas romer lever ofta på att tigga, samla skrot och pantflaskor och sälja second hand-varor, säger Jonathan Lee. Han säger att han mötte flera som hade problem med sin försörjning efter att de motats bort från centrala Moskva.

Poliskontroller är vardag för Rysslands romer, men under VM intensifierades kontrollerna i Moskva och andra värdstäder, enligt rapporter till ERRC.

Organisationen har nu skickat en fråga till det ryska inrikesministeriet om de känner till hur romerna behandlades, utan att ha fått något svar.

Jonathan Lee, säger att han inte är förvånad över det som hänt och att polisvåld är en vanlig form av antiziganism runt om i Europa. Det är olagligt att tvinga in folk i bussar enligt såväl ryska som internationella lagar.