Kiviksbo utsatt för homofobiskt hatbrott – nu stöttar 30 företag med prideflagga

1:44 min

Krossa homolobbyn, det budskapet möttes Markus Lundqvist i Kivik av på sin bil när han kom ut från dörren. Nu kraftsamlar företagare i Kivik och hissar pride-flaggan för att visa sitt stöd.

Det var i torsdags morse förra veckan när Markus Lundqvist lämnade hemmet som han såg det: ett stort klistermärke från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på hans bil. Krossa homolobbyn, löd budskapet. 

Att det handlar om något som skett så nära hemmet göra Markus Ludqvist orolig. 

- Man känner att man har ett hot och inte är välkommen här i Kivik, säger han. 

I drygt två år har Markus Lundqvist bott i Kivik och drivit sitt företag: konditoriet Cake Cowboy. Och det här är inte första gången han utsätts för hatbrott från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

Under prideparaden i Kristianstad flaggade Markus Lundqvist med regnbågsflaggan. Men under en natt så revs den ned, och när han kom till jobbet dagen därpå satt det hotfulla och homofobiska klistermärken på hans dörr. Han menar att när det är såhär hemligt vem som står bakom så skapar det en större rädsla. 

Händelsen är nu polisanmäld och rubriceras som hatbrott. Men få hatbrott leder till åtal och fällande domar. Brotten är svåra att bevisa än ännu svårare att döma någon för. 

Men när Markus Lundqvist på sociala medier berättade vad han blivit utsatt för blev reaktionen stark. På söndag hissar 30 företag och restauranger runt Kivik pride-flaggan för att visa sitt stöd. Cecilia Olsson som driver Vitaby Mejeri står bakom idén.

- Vi vill visa att detta inte är okej att hota människor på det här sättet, och att vi allihopa stöder och stöttar att man får vara som man vill, säger hon.