ALS-sjuka Marcus styr sin permobil med ögonen

4:58 min

Tvåbarnspappan Marcus Stjernlöf är först i Sverige med att köra sin permobil med ögonen. Det nya hjälpmedlet hjälper honom att vara mindre begränsad i sin vardag.

Fram till för några år sedan var Marcus Stjernlöf en frisk och stark tvåbarnspappa men 2015 fick han diagnosen ALS. Det innebär att de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna bryts ner. Personen blir helt enkelt mer och mer förlamad. Varje år insjuknar drygt 200 personer i ALS i Sverige och än kan inte sjukdomen botas även om några av besvären kan behandlas.

För Marcus Stjernlöf förvärrades situationen förra sommaren då han drabbades av dubbelsidig lunginflamation. Det ledde till att han blev inlagd flera månader på sjukhus och tappade rösten och talet helt.

 – Det är fruktansvärt. Jag kan inte beskriva med ord. Innan jag blev sjuk var jag alltid med och lekte med mina barn, det saknar jag, säger han.

Nu använder han en skärm för att kommunicera. Men sedan tre månader tillbaks används skärmen också till något annat. Han är den första i Sverige som fått chansen att prova att köra sin permobil med ögonen. 

 – Jag tycker det är en frihet. Det kändes bra på en gång, säger Marcus Stjernlöf.

Genom att titta på olika platser på skärmen så kan han styra sin permobil åt vilket håll han vill alldeles på egen hand. Och kanske kommer fler kunna göra samma sak i framtiden.

 – Det betyder jättemycket för mig och kanske för andra. Jag är glad om jag kan hjälpa andra, säger Marcus Stjernlöf.  

Marcus har två barn tillsammans med sin tidigare fru Katarina Stjernlöf och när en förälder blir svårt sjuk drabbas hela familjen.  

 – Jag tycker att vi får det att gå ihop men det är jobbigt att kämpa hela tiden. Men man har inte så mycket val så man fixar det ju och tillsammans är vi väldigt starka, säger Katarina Stjernlöf.

Men trots motgångarna kämpar de vidare tillsammans och Marcus Stjernlöfs nya hjälpmedel hjälper till att göra vardagen lite lite bättre.