Tydlig högerpolitik när Partido Popular väljer ny ledare

1:59 min

I dag har Spaniens konservativa högerparti Partido Popular valt Pablo Casado till ny partiledare. Valet av partiledare innebär en politisk svängning åt höger.

Omkring 3 000 röstande medlemmar från ett delat Partido Popular har nu valt vem som bli partiets nya ledare. Flest röster landade på Pablo Casado som gick segrande ur duellen, mot partikamraten Soraya Sáenz de Santamaría.

Pablo Casado för en tydlig högerpolitik, och beskriver sig som en förnyare av det konservativa högerpartiet Partido Popular. Han vill se hårdare tag mot separatisterna i Katalonien och han har talat om att förbjuda separatistpartier. Dessutom har han ifrågasatt den nuvarande lagstiftningen med fri abort.

– Vi är är partiet för livet och för familjen, sa Pablo Casado i dag under ett tal till partimedlemmarna.

Motståndaren Santamaría profilerade sig med en mer mittenorienterad politik. Hon hade blivit den första kvinnan att styra partiet, och menade att hon hade partiets gräsrötter bakom sig.

Pablo Casado, som var talesperson i den tidigare högerregeringen, tar över efter veteranen Mariano Rajoy. Han har lett Partido Popular sedan 2004 och var premiärminister så sent som i maj.

Men han fick lämna premiärministerposten efter sex år vid makten efter att socialistpartiet lämnat in en misstroendeförklaring mot honom. Den lämnades in efter att 29 personer med kopplingar till Partido Popular, och partiet självt, dömdes i en av Spaniens största korruptionshärvor.

Den första juni förlorade han misstroendeomröstningen i parlamentet och Spanien fick en ny regering, som leds av socialistpartiet med premiärminister Pedro Sánchez i täten. Nu har Partido Populars nya partiledare två år på sig att bygga upp en tydlig oppositionspolitik inför nästa spanska val som äger rum i juli 2020.