Trumps sympatier för Putin oroar Georgien

2:36 min

President Donald Trumps negativa uttalanden om Nato och hans sympatier för Rysslands president Vladimir Putin oroar i länder som Georgien – som har utsatts för rysk aggression.

– President Donald Trumps retorik när det kommer till Ryssland oroar, inte bara här i Georgien, utan i hela den ryska periferin där man kämpar för att behålla sin suveränitet, säger David Batashvili, forskare vid tankesmedjan Rondeli foundation, i Georgiens huvudstad Tbilisi.

– Otydlighet om var USA står skapar en känsla i Ryssland av friare händer, säger David Batashvili.

Samtidigt fortsätter USA att i praktisk handling ge stöd till länder som Georgien, konstaterar han, till exempel genom att sälja amerikanska vapen hit.

I augusti har det gått tio år sedan kriget mellan Georgien och Ryssland – som visserligen varade i mindre än en vecka – men som ledde till att Georgien i praktiken förlorade 20 procent av sitt territorium när utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien, med ryskt stöd, utropade sin självständighet. Nu kontrolleras de i stor utsträckning från Moskva.

När Ryssland sex år senare annekterade den ukrainska Krim-halvön kom det inte som någon överraskning i Georgien.

Både Georgien och Ukraina strävar mot ett medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato och det är något som ogillas mycket starkt av den ryska ledningen, som ser ett växande Nato som ett direkt hot mot Rysslands intressen. Så sent som i förra veckan upprepade president Putin den ryska hållningen.

– De som strävar efter att inkludera till exempel Ukraina eller Georgien i alliansens militära intressesfär - de bör tänka på vilka följder det kan få, sa Putin i ett tal till ryska diplomater.

I byn Ergneti, alldeles på gränsen mellan Georgien och utbrytarrepubliken Sydossetien, säger Liana Tjlatjidze att om ryssarna bara vill så kan de göra vad de vill här. Hon tyckte inte om tv-bilderna där Donald Trump stod sida vid sida med Vladimir Putin under toppmötet i Helsingfors för en vecka sedan.

– Om USA är vår strategiska partner måste han när han står där också uttrycka sitt stöd, säger Liana Tjlatjidze.

Men istället, noterade många, hade Donald Trump ingenting kritiskt alls att säga om Ryssland.