Kristianstad

Så ska fler välja båten i vattenriket

3:06 min

Det finns potential att få fler att uppleva Vattenriket från båt. Cykelbåtar finns sedan en tid vid Naturum. Nu övervägs bättre märkning för farleden och en brygga ska byggas vid Kanalhuset för att göra vattnet mer tillgängligt.

Det går faktiskt att ta sig hela vägen från Torsebro till havet med kanot, men Åsa Pearce på biosfärkontoret rekommenderar inte att man paddlar hela vägen:

– Vi har de lite större sjöarna Hammarsjön och Aralövssjön och där är det lite sanka strandkanter. Där är inte så lätt att sätta i sin kanot eller att gå i land om man skulle behöva det. Det är därför vi vill att man helst ska hålla sig till ån, säger Åsa Pearce på Biosfärskontoret.

2012 gjordes en utredning där man tittade på vattenvägarna. Då uppmärksammades bland annat att farleden borde märkas upp bättre.

– Den är uppmärkt någon gång, men dels så kan sjömärkena flyttas i sjön och det behöver göras om då och då. Det kan vara läge för det nu, säger Åsa Pearce. 

Kan man göra vattenlivet attraktivare på andra sätt?

– Just nu har vi startat ett förvaltningsövergripande samarbete där vi ska titta på om det finns fler ställen där man kanske kan gå i land med sin kanot, säger Åsa Pearce 

Finns det en potential för att det här ska öka?

– Ja det tror jag absolut. Det gäller både att komma ut på ån med en liten motorbåt, paddla eller fiska. Just nu jobbar vi med ett projekt som ska göra det lättare att fiska i Vattenriket. Det kommer att bli en brygga vid Kanalhuset som även ska vara tillgänglig för rullstolar. Den blir klar under hösten, säger Pearce.

Under veckan får vi följa frilansjournalist Per-Erik Tell när han paddlar genom vattenriket. Hur svårt är det att ta sig fram egentligen? Och vad kan man uppleva där? Förmiddag i P4 Kristianstad sänds vardagar kl. 10-13.