Många söker information hos Vårdguiden i sommar

1:47 min

Värmeslag, solskador, getingstick och bistick. Det är det som vi mest söker information kring på 1177 Vårdguiden.
Den varma sommaren har gjort att sommaråkommor drabbar många.

Juli är den varmaste på 260 år och det speglar vad vi söker för information på 1177 Vårdguiden. De flesta åkommorna har just med värmen eller solen att göra. Flest är det som sökt på bi- eller getingstick, drygt 57 000 sökningar, nästan tre gånger så många sökningar än i fjol.
Staffan Gullsby är medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

– Det kan vara betingat av att vi är ute betydligt mer, att vi exponeras för risken att få getinstick i större utsträckning, säger Staffan Gullsby.

1177 Vårdguiden har på uppdrag av Ekot tagit fram statiskt på vad svenskarna har sökt på för åkommor hittills under juli månad. 
 
När det gäller sökningar på värmeslag har det gjorts 37 000 i år, jämfört med 8000 förra året och det märks också en stor ökning när det gäller sökningar på solskador på huden, uttorkning och algförgiftning.

– Exakt vad som ligger bakom de här delarna går inte att säga in i minsta detalj, vi får göra ett rimligt antagande när vi analyserar statistiken, säger Staffan Gullsby.
 
Av de åkommor som 1177 Vårdguiden tagit fram siffror på, är det bara fästingbett där antalet sökningar minskat. Från 35 500 sökningar i juli förra året, jämfört med 11 000 i år. Anledningen till det är att det är för varmt och torrt för fästingar just nu.

Det finns en hel del man kan tänka på nu när det är varmt och soligt, säger läkaren Staffan Gullsby igen:

– Se till så man dricker så man har vätska i kroppen och att urinen fungerar. Se till att man svalnar av emellan åt och att man går inomhus om det är svalare där och att man inte sitter i solen, säger Staffan Gullsby.