Diplomatisk kris mellan Grekland och Ryssland

2:36 min

Greklands regering har hamnat i en svår diplomatisk kris med Ryssland efter beslutet att utvisa ryska diplomater ur landet.

Enligt grekiska medier anklagas diplomaterna för att ha försökt påverka överenskommelsen om Makedoniens namnbyte.

"Smutsiga provokationer" säger det ryska utrikesdepartementets talesperson om anklagelserna som nu riktas mot ryska diplomater i Aten medan Greklands utrikesminister Nikos Kotzias i sin tur har sagt att "Ryssland måste inse att man inte kan strunta i ett annat lands nationella intressen, bara för att man känner sig starkare".

Ordkriget mellan Moskva och Aten bröt ut efter att det för snart två veckor sedan blev känt att Grekland utvisar två ryska diplomater och förbjuder inresa för ytterligare två.

Enligt uppgifter i grekiska medier handlar anklagelserna om försök från rysk sida att påverka den historiska överenskommelse som slöts mellan Grekland och grannlandet Makedonien i början av sommaren. Mot att Makedonien byter namn till Nordmakedonien lovade man från grekisk sida att häva sin bojkott mot ett makedonskt Nato- och EU-medlemskap.

Bland annat anklagas de ryska diplomaterna för att ha försökt muta företrädare för den grekisk ortodoxa kyrkan men också företrädare för den grekiska militären med syfte att hindra en uppgörelse i namnfrågan.

Från rysk sida har man reagerat med ilska och ett planerat besök av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till Aten i höst har nu ställts in.

Det är inte första gången som Ryssland anklagas för att försöka hindra att försvarsalliansen Nato växer i östra Europa.

I Montenegro, som gick med i Nato förra året, hävdar åklagare att det var ryska agenter som låg bakom ett påstått kuppförsök mot landets dåvarande premiärminister Milo Dukanovic med syfte att få mer Natokritiska politiker till makten.

Efter namnuppgörelsen mellan Grekland och Makedonien kom en formell inbjudan från Nato om ett makedonskt medlemskap i försvarsalliansen. Ett tydligt exempel på hur Nato målmedvetet utökar sitt geopolitiska territorium, var kommentaren från ryska UD.

Grekland har länge ansträngt sig för att odla goda relationer till Ryssland, till exempel har man uttalat sig kritiskt om EU:s sanktioner mot Moskva.
Beslutet att utvisa de ryska diplomaterna satt därför långt inne, enligt uppgifter till den grekiska nyhetssajten Macropolis, men bevisen mot ryssarna ska ha varit så allvarliga att man inte kunde låta bli att agera.