
Bilder på mordoffer sprids snabbt bland unga
Bilder på skottskadade och döda personer skickas mellan unga personer i sociala medier. Men kunskap saknas om vad som händer i ungdomars sociala medier efter ett mord.
– Så fort det blir en skjutning så får man reda på det. Man får reda på det innan nyheterna hunnit publicera det. Man tar inte hänsyn alls till om någon blir mördad, säger Hamze, 15 år från Hermodsdal i Malmö.
Hamze och Wahid berättar att de aldrig har fått bilder skickade direkt till sig, men får trots det ta del av bilderna genom bland annat snapchatt, där bilder snabbt kan raderas efter att de visats av mottagaren.
Ibland visar det sig att mordoffret eller den skjutne är en granne, gammal klasskompis eller jämnårig bekant.
- Min kompis kusin hade dött, efter två timmar hade jag fått en bild på en person som ligger på marken, blodig. Man såg att skottet gått igenom pannan och hjärtat, säger Hamze.
– Det är synd att det händer sådana här saker, säger Wahid, 15 år.
En rundringning till kommunen, aktivitetshus och ungdomsmottagningar visar att det inte finns någon som jobbar riktat mot vad som händer i sociala medier efter skottlossningar eller mord, även om alla bekräftar att grova bilder skickas runt mellan väldigt unga personer.
– Barnen kanske inte känner att de har någon att prata med och det är väldigt tungt eftersom det händer utanför skolan på den plats där de borde känna sig mest trygga, säger Dennis Petterson, ungdomsledare på allaktivitetshuset i Hermodsdal.