Nu är det slutförsäkrat i riskområden

1:30 min

Länsförsäkringars beslut, att inte längre försäkra ny bebyggelse i områden i Sverige med risk för översvämningar eller jordskred, började i Kristianstad.

– Vi tog ett principiellt beslut lokalt, som nu har slagit igenom på Sverigenivå. Vi satte ner foten och konstaterade att om länsstyrelsen inte beviljar byggnadstillstånd för nya områden utifrån att naturskaderisken är för hög, då vill vi inte heller teckna försäkring i de områdena, säger Niklas Larsson, som är vd för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Det var längs Kristianstads kust som kommunen ville tillåta nybyggnad, men länsstyrelsen sa nej, med hänvisning till riskerna för översvämning och erosion. Den här situationen fick Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad att besluta om att inte längre försäkra nybyggen i riskområden.

– Kommunerna måste tänka långsiktigt. Man kan inte bara utgå från till exempel att en kommun ska växa. Man måste också se att det håller på lång sikt. Där har länsstyrelserna ett annat uppdrag och är värda att lyssna på, säger Niklas Larsson.