Malmö

Ungdomar söker stöd efter att ha fått bilder på mordoffer

2:57 min

Grova bilder på mordoffer skickas runt mellan ungdomar efter skjutningar. På Fryshuset i Malmö träffar personalen skakade unga som behöver stöd efter att ha sett bilderna.

– Vi träffar regelbundet ungdomar som kommer och vill ha stöd för att de har sett bilder i sociala medier och i diskussionsforum, säger Johanna Fransson, socionom på Fryshuset i Malmö.

En rundringning som P4 Malmöhus gjort till kommunen, aktivitetshus och ungdomsmottagningar visar att det inte finns någon som jobbar riktat mot vad som händer i sociala medier efter skottlossningar eller mord, även om alla bekräftar att grova bilder skickas runt mellan väldigt unga personer.

 – Vi får bemöta de ungdomarna som i vissa fall är väldigt skakade. Det blir en slags trauma för dem att se de här sakerna.

Hon oroar sig för vad bilderna gör med de ungdomar som får se bilderna. 

– Jag tänker att om man exponeras för mycket våld så bygger man upp en tolerans för det, vilket gör att man börjar normalisera våld. Så klart att det gör mycket med ens känslor.

Är det något som du tror är här för att stanna? 

– Jag tror inte sociala medier kommer försvinna, jag tror vi måste hänga med i utvecklingen och börja lyfta in de här diskussionerna i skolorna.