Så synar du nätbluffarna

4:03 min

IT-säkerhetsutbildare Karl Emil Nikka hjälper oss med knep för att inte gå i internetbluff makarnas fällor.

Här är Karl Emil Nikkas fem tips för att avslöja bluffbutiker på nätet.

  1. Se upp för stressmoment. Bluffbutiker har ofta räkneverk som påstår att erbjudandet upphör efter bara några minuter eller timmar. Detta räkneverk finns där för att stressa fram beställningar och förhindra att besökarna lägger tid på att undersöka vad de beställer. 
  2. Sök efter produkten och webbutiken som säljer den. Leta efter recensioner på produktjämförelsesidor och recensionssidor. Lita absolut inte på recensionerna som ligger på själva sidan där produkten säljs eller marknadsförs (recensionerna där kan vara fejkade eller selektivt utvalda). Seriösa nätbutiker fejkar inte recensioner – men det gör bluffare.
  3. Klicka på eventuella certifieringslogotyper (t.ex. Trygg e-handel). De ska alltid gå att klicka på och leda till en butikdetaljsida på certifieringsutfärdarens webbplats. Annars är de helt värdelösa och betyder ingenting. Vilken bedragare som helst kan klistra dit logotyperna.  
  4. Leta efter telefonnummer och e-postadress till webbutikens kundtjänst. Provring eller provmejla dit för att se hur de hanterar kundtjänstärenden. Alla seriösa webbutiker har en kundtjänst som du kan vända dig till. Om de inte är hjälpsamma inför ett potentiellt köp kommer de knappast vara hjälpsamma vid eventuell reklamation. 
  5. Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant.