Dödliga nervgiftet hittades i parfymflaska – fick det i present

Novitjok-giftet som dödade en kvinna i sydvästra Storbritannien i juni fanns i en till synes bortkastad parfymflaska. Hon fick flaskan i present av pojkvän som också drabbades, men överlevde.

Den 45-årige man som också drabbades berättar att han gav den till sin flickvän i present, varpå hon sprejade innehållet på sina handleder.

Drygt tre månader efter att den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades i brittiska Salisbury kom två andra personer in till sjukhus i närliggande Amesbury med liknande symtom.

Den ena av dem, den 45-årige man som överlevde, berättar för ITV News och The Sun att han hade hittat en parfymflaska i Salisbury, som han senare gav i present till sin 44-åriga flickvän. Hon sprejade dess "oljiga" innehåll på sina handleder i tron om att det var parfym, inte ett militärklassat nervgift som utvecklades i Sovjetunionen under kalla kriget.

– Inom 15 minuter tror jag att hon sade att hon kände av en huvudvärk och frågade om jag hade huvudvärkstabletter. Jag kollade runt i lägenheten och under tiden sade hon att hon kände sig konstig och behövde lägga sig i badkaret, vilket jag där och då tyckte var lite konstigt, säger 45-åringen.

Kort därpå blev mannen också sjuk och bägge två fick föras till sjukhus. Där dog kvinnan åtta dagar senare.

Polisen rubricerar händelsen som mord och utreder om det finns kopplingar till dådet mot Sergej och Julia Skripal som genomfördes med samma typ av gift i mars. Den 45-årige mannen tros ha hittat parfymflaskan i en park i Salisbury, inte långt ifrån platsen där Skripals hittades.