Handelskrig tros hamna i centrum för Bric-toppmöte

1:20 min

Brics-länderna – alltså Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – samlas i dag för ett toppmöte i Sydafrika, och mötet riskerar att domineras av handelskriget mellan USA och Kina.

När Rysslands president Vladimir Putin, Kinas president Xi Jinping och andra ledare i de växande ekonomierna inom Brics samlas i Sydafrika i dag, för ett tre dagar långt toppmöte, så är det sannolikt att de kommer att kritisera den amerikanska presidenten Donald Trumps våg av tullar på utländska varor.

Tullarna och de skattelättnader som amerikanska företag får har gett upphov till en global oro över den ekonomiska tillväxten, särskilt i utvecklingsländer som är starkt beroende av exporten.

Rysslands president Vladimir Putin, som anländer först i morgon, har lovat att ge de andra ländernas ledare en inblick i vad han och Donald Trump avhandlade i förra veckan.

Kinas president har rest runt i Afrika sedan i lördags och anlände till Sydafrika igår där han träffade i den sydafrikanska presidenten Cyril Ramaphosa som sen kunde meddela att Kina ska investera 14 miljarder dollar i landet.

Kina är i dag det land i världen som investerar och handlar mest med Afrika.

Brics-länderna kännetecknas av sina stora och snabbt växande ekonomier. Det är tionde gången man samlas för att diskutera ekonomisk politik och handel.

Flera afrikanska ledare väntas delta, bland annat Rwandas president Paul Kagame. Men även Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, kommer på mötet.