Valet i Gävleborgs län

Ekonomin och arbetslösheten i fokus i Hofors

2:28 min

Hofors är en av de kommuner i landet där flest unga vuxna tar emot försörjningsstöd.

– Vi måste bli bättre på att fånga upp dem, säger Maria Sjöberg, handläggare inom Socialtjänsten i Hofors.

Det här var en av de frågor som diskuterades under vår valturné i Hofors under torsdagen.

Andelen Hoforsbor mellan 18 och 24 år som går på försörjningsstöd har ökat från var sjätte år 2011 till var fjärde år 2016. Det enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån.

Under de senaste åren har kommunen låtit människor ta emot försörjningsstöd samtidigt som de läser upp sina gymnasiebetyg. Om projektet fortsätter ge bra resultat är det inte omöjligt att det utvecklas till att mer handla om att få ihop livet i sin helhet, säger Kenneth Axling.

 – Handla, laga mat, få till en social tillvaro. Får man igång det kan man sen hitta motivation till studier.

Under morgonens debatt diskuterade Linda-Marie Anttila, Socialdemokraterna och Anne Persson, Hoforspartiet, arbetslösheten hos unga. Persson sa att det är viktigt att stödet är individanpassat, Anttila betonar att det är viktigt att stödja ungdomar redan i början av grundskolan.

Under lunchdebatten möttes Hans Larsson (C), Ziita Eriksson (M) och Torbjörn Nordström (L) och diskuterade bland annat kommunens ekonomi. Larsson påpekade att det är viktigt att satsa på företagande. Nordström säger att det är LSS och ensamkommande som har kostat mycket i kommunen den här mandatperioden. Eriksson menar att kommunen behöver anpassa sin kostym.

Under eftermiddagens debatt möttes Xamuel Gonzales (V) och Charlie Ahlholm (SD) diskuterade kommunens ekonomi. Gonzales sa att V vill höja kommunalskatten med 30 öre, något som Ahlholms SD inte vill.