Seger i premiären för HV71

Det blev seger för HV71 mot Södertälje och tre poäng i premiären. HV var större och starkare och förde spelet i nästan hela matchen. SSK hade få, men farliga målchanser.

- Det är inte så enkelt med en premiär, men vi är tunga och tuffa att möta och vi gör det svårt för motståndarna att skapa något, sammanfattade HV-tränaren Pär Mårts.

Den första perioden var ganska jämn. HV förde spelet, men det var Södertälje som hade dom farligaste målchanserna.
Bland annat fick SSK spela 4 mot 3 i nästan en minut och då var det nära. Jan Huokko hade ett stenhårt skott som träffade ribban.

Andreas Karlsson förste målskytt

Andreas Karlsson gjorde det viktiga 1-0-målet efter bara 1.25 av den andra perioden. SSK-försvaret blev stillastående vid egen blå och Karlsson klev rakt emellan backarna och skapade sig ett friläge. Utmärkte Rastislav Stana tog det första skottet, men Karlsson satte returen i mål.

Andra perioden dominerades stort av HV, som vann skotten med 13-3, men fler mål blev det inte. Och där får HV underkänt, för i spel 5 mot 3 i två minuter ska det bli mål.

- Det är väl det som jag kunna önskat mig mera av, mål i powerplay, sade Mårts.

Mårts som rullade runt på femmorna i powerplay. Lite anmärkningsvärt var att inte David Petrasek och Lars Jonsson var inne i 5 mot 3-spelet.

- Vi klarade boxplay bra, men fick gå runt med kort med folk och det tog på krafterna, tyckte SSK-tränare Ulf Taavola. 

I den tredje perioden var en kvittering nära när Anders Burström, i numerärt underläge, fick ett bra skottläge. Skottet tog i insidan av stolpen.

Hannula blixtrade till

HV:s förstafemma hade svårt att skapa något konstruktivt, men är individuellt mycket skickliga. Efter 7.23 av den tredje perioden presenterade sig Mika Hannula med att göra 2-0.
Han fick pucken på vänsterkanten, tog en tur bakom målet och kom runt densamma och med en backhand tryckte han in pucken i mål.

HV kontrollerade sen händelserna bra tills det var mindre än fem minuter kvar. Då var Anze Kopitar nära att reducera, men Liv klarade med ett utsträckt vänsterben längs med isen.

HV drabbades dock av en utvisning, som ganska snabbt följdes av en ny och SSK fick spela 5 mot 3. Efter 17.24 tog man dessutom ut målvakten och hade bra tryck ner mot Liv.
Avsluten var dock få och på slutet var HV närmast ett mål, men både David Petrasek och Johan Davidsson lyckades missa gyllene lägen att punktera matchen.

Seger blev det ändå. Gediget lagspel, stark defensiv och härlig offervilja var det som HV vann matchen på.

Bäst i HV var Johan Halvardsson, Mattias Remstam, Björn Melin och Stefan Liv. I Södertälje var målvakten Rastislav Stana den klart lysande stjärnan.

HV71-SÖDERTÄLJE 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
2:a perioden
1-0 (01.25) Andreas Karlsson (Pasi Määttänen).
3:e perioden
2-0 (07.23) Mika Hannula (Johan Davidsson).
Skott: 32-21 (13-11, 13-3, 6-7)
Utv, HV71: 6x2, SSK: 10x2
Domare: Sören Persson, Lidköping.
Publik: 7.038

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se