Skogsbränderna i Jämtland 2018

Frivilliga flygare spanar efter bränder

3:48 min

Frivilliginsatserna för att bekämpa skogsbränderna är många. Från Optands Flygfält sydost om Östersund utgår en del av Frivilliga flygkårens brandflyg över Jämtlands län.

– Den här sommaren har varit helt galen. Hittills är vi uppe i 195 flygtimmar. Förra året var det 20, säger Staffan Ström, pilot i Frivilliga flygkåren.

Brandflyget lyfter när brandrisken är stor och flyger långa sträckor för att söka efter tecken på skogsbränder. Det är räddningstjänsten som avgör när brandflyget behövs och den slinga som utgår från Optands flygfält är 56 mil lång och tar tre timmar att flyga. Den täcker norra norra delen av Jämtlands län. Den motsvarande, södra slingan av brandflyget övervakar södra länshalvan och utgår från Sveg i Härjedalen. 

Vissa dagar har slingan flugits tre gånger per dag då brandrisken varit så pass hög och Staffan Ström säger att man genom sina flygningar lyckats hitta omkring femton bränder.

Och Staffan Ström är nöjd, trots de många timmarna i varma, bullriga plan.

– Vi gör det här för att vi tycker att det är kul. Vi är frivilliga, får inget betalt men vet att det här behövs och känner att vi gör nytta, säger han.