Thailand kämpar för att få bort stämpeln som trafficking-paradis

5:14 min
  • I Thailand har kampen mot trafficking och sexköp intensifierats på senare tid, efter upprepade internationella rapporter om att vara ett av de värsta länderna i världen då det gäller slavhandel och prostitution.
  • Och antitraffickingenheten på polisen satsar nu ökade resurser på att komma åt de som utnyttjar andra. Och de säger att de försöker hjälpa offren.
  • Hör reportaget av Gunilla Österlund.

– Hallå, får vi informera om att du är misstänkt för människohandelsbrott?
Antitraffickingpolisen har knackat på hos en kvinna som misstänks ha sålt en flicka under 18 år till prostitution.

Kvinnan försöker smita iväg. Var inte rädd säger poliserna. Vart ska du? Var snäll och samarbeta med oss nu!
Fler och fler sådana här gripanden görs.

Ett annat omskrivet fall häromveckan var en 24-årig kille som på twitter erbjöd sexfilmer som han spelat in med tjejer han lockat till sig på olika sätt. Via chattar och på barer. Han sålde dem också till andra och greps på bar gärning när han levererade en sextonåring till en kund på ett hotell i centrala Bangkok.


– Vi har förklarat krig mot trafficking, säger Kornchai Klayklueng som är chef för den thailändska polisens antitraffickingenhet. Den ska bort från Thailand.
Och det går sakta framåt. Amerikanska UD gav nyligen Thailand ett bättre betyg än tidigare i sin årsrapport om trafficking. Även om människorättsorganisationer kritiserat det och tyckt att uppgraderingen kom för tidigt. I synnerhet när det gäller alla migranter som fortfarande utnyttjas i tvångsarbete.
Men de som kommer hit för att utnyttja minderåriga och människor som tvingats in i sexindustrin har åtminstone fått det något svårare. Redan på flygplatsen står det nu anslag om vart man ska vända sig för att rapportera misstänkta fall - och att det leder till hårda straff.

– Om offret är under 15 år kan det leda till femton års fängelse och dryga böter, säger Kornchai Klayklueng. Upp till tolv års fängelse om offret är äldre.
Och är det flera fall läggs straffen på varandra. Han berättar om ett fall där en statstjänsteman var inblandad i en härva som antitraffickingpolisen kom på. Han dömdes till 320 års fängelse.

I våras avslöjade brittiska the Sun ett antal webbsidor på både thai och andra språk som erbjöd sexresor. Där resenärerna kunde välja om de ville träffa unga oskulder - eller ladyboys.
Avslöjandet blev ett ärende hos antitraffickingpolisen - som under året gjort flera tillslag mot ligor som verkar inom sexindustrin

– Vi har gripit några utländska förövare som är inblandade i sexhandel. De här sexturerna är inte så vanliga, säger Kornchai Klaykleung. Men det är viktigt att stoppa dem och förhindra att det arrangeras nya.

I arbetet med att kartlägga sexhandeln har de upptäckt att både de som utnyttjas och de som utnyttjar blivit allt yngre. Ett annat fall i somras gällde en 17-årig flicka som erbjöd en annan flicka som bara var 14 år till en turist i Pattaya.
Kontakterna sker framför allt via sociala medier.
Offren är ofta unga och utsatta och har ont om pengar. Det börjar med oskyldiga chattar där förövarna vinner deras förtroende. Ibland utger de sig för att vara en jämnårig, ibland en kvinna som ger råd och är snäll. Och sedan lockar dem med materiella ting.


– De övertalar dem med pengar - eller saker de vill ha. Som mobiltelefoner och plastikkirurgi.
Ekonomi är ett viktigt skäl till att unga dras in i det här, säger Kornchai Klaykleung. De som är fattiga och har sämre livschanser.

I de fall polisen upptäcker skickas offren, oftast unga tjejer men även killar och transpersoner, till speciella center där de får stöd och arbetsträning för att gå vidare och göra nåt bättre av sina liv.

För förövarna väntar hårda straff.
Att Thailand har ett rykte som ett land med utbredd sexturism är något både polisen och regeringen vill ändra på.

Efter militärkuppen för fyra år sedan har premiärminister Prayeuth Chanocha sagt flera gånger att hans mål är att stoppa trafficking och tvätta Thailands rykte som sexturistland.

Och Kornchai Klayklueng på antitraffickingenheten håller med.

– Vi vill att ni turister ska komma till Thailand för att uppleva just turistmålen, kulturen och naturen. Inte för att köpa barn.