Abortfrågan delar USA – het debatt inför domaromröstningen

8:22 min
  • Abortfrågan i USA är högaktuell inför att en ny domare ska väljas in i Högsta domstolen. Abortmotståndare ser nu chansen till att få aborträtten uppriven.
  • Inför domaromröstningen i senaten mobiliserar nu både organisationer som vill ha kvar rätten till abort och organisationer som är mot abort, och debatten är het.
  • Hör reportage av Ekots utsände i New York, Caroline Lagergren.

Författaren Katha Pollitt i Clinton, Connecticut, har skrivit mycket om aborträtten och är orolig över att aborträtten i USA är hotad.

– Det kommer vara intensivt nu, miljontals dollar kommer läggas på abortfrågan, det här är abortmotståndarnas stora chans, det kommer bli hett, säger hon.

Abortmotståndare i USA känner medvind. De har en president som är prolife, mot abort, och som vill att abort ska förbjudas. När domaren Anthony Kennedy i juni sa att han ska gå i pension tändes hoppet hos många abortmotståndare. Med en ny domare kan  Högsta  domstolen bli mer konservativ.

Trump har nominerat Brett Kavanaugh som ersättare till Kennedy, och många tror att han kommer vilja riva upp det historiska domstolsbeslutet ”Roe mot Wade” från 1973. Det var det som gjorde abort lagligt i hela USA. 45 års senare ser abortmotståndare nu alltså sin chans att få aborträtten upphävd.  

En som hoppas på det är Carolina Fernandez, chef för en föräldramottagning i Brooklyn, södra New York. Hon tycker inte att det finns någon anledning till att abort ska vara lagligt. Hon säger att hon kämpar för liv, och hoppas att Row mot Wade ska rivas upp.

– Jag hoppas det. Jag vill att abort ska vara olagligt, säger hon. För mig börjar ett liv när ett hjärta slår.

I hennes arbetsrum finns stolar och ett handfat. På väggarna sitter bilder som visar vad som händer under en graviditet, hur ett foster växer vecka för vecka.  Föräldrakliniken ligger på våning nio och i samma hus ligger av en slump två abortkliniker, bara ett par våningar under oss.    
 
– Vi träffas ibland i entrén och vi hälsar artigt. Men det känns konstigt att sitta så nära några som mördar barn, säger hon.
  
Carolina Fernandez röstade på Trump enbart för att han är prolife. Hon är inte den som står utanför abortkliniker och protesterar men en gång om året, samma datum som Roe mot Wade röstades igenom, går hon i den årliga marschen för liv. Hon tror att engagemanget nu inför omröstningen i Högsta domstolen kommer vara ännu större och tycker det är skönt att det är flera som tänker som hon.

Men merparten av amerikanerna är inte mot abort, tvärtom. Stödet för laglig abort är historiskt högt. 57 procent säger att de stöder det, det är den högsta siffran på 2000-talet. Och 70 procent är mot att riva upp Roe mot Wade. Författaren Katha Pollitt ser det som en rättvisefråga, att kvinnan inte ska vara underordnad mannen.

– Om en kvinna måste föda ett barn mot sin vilja så kommer hon inte kunna planera sitt liv, säger hon. Hur kan hon då vara jämställd mannen?

Om Högsta domstolen blir mer konservativ kan domstolsbeslutet Roe mot Wade komma att rivas upp. Då hamnar abortfrågan på delstatsnivå. Katha Pollitt tror att det skulle leda till att några delstater skulle ha kvar aborträtten, många skulle ta bort den alternativt begränsa möjligheterna att göra abort. Hon ser det som en risk att det återigen blir en klassfråga, där bara de som har råd att åka till en annan delstat kommer kunna göra abort.
  
Frågan om abort har alltid delat USA. Att aborträtten nu har förklarats död har väckt den tysta majoriteten och gjort att många protesterar.  Inför domaromröstningen i senaten mobiliserar nu demokraterna. Deras plan är skjuta på omröstningen till efter mellanårsvalet i november. Gör demokraterna ett bra val kan de hindra Kavanaugh från att få en plats i Högsta domstolen. Författaren Katha Pollitt hoppas på det:

– Varje dag omröstningen dröjer är en bra dag, säger hon.