Miljö

Länsstyrelsen: Larmet om Vättern stämmer inte

2:02 min

Artikeln "Vättern hotas av en miljökatastrof" delas flitigt i sociala medier nu. Men enligt Länsstyrelsen i Jönköpings län ger den en orättvis bild av sjön.

Det var corren.se som publicerade artikeln i fredags och i den intervjuas Andreas Vos, dykare och engagerad i den fristående organisationen Swedish sea and coast center, SCSC,  som dykt och tagit prover.

Han säger i artikeln att 160 000 kvadratmeter av Vättern utanför Olshammar drabbats av bottendöd; att det finns cyanobakterier, läkemedelsrester och att fisken från Vättern är så full av miljögifter att den inte får exporteras.

Men Måns Lindell som är sötvattensekolog vid Länsstyrelsen i Jönköpings län reagerade när han läste artikeln.
– Man har ju några år i branschen och förvånas inte av såna här apokalyptiska framställningar som kommer då och då om Vättern.

Stämmer det inte?
– Det saknas väldigt mycket saklighet och grund och ger absolut inte en rättvis bild av Vättern.

P4 Jönköping har försökt nå Andreas Vos, som är marinarkeolog enligt SCSC, och på organisationen.

Anna Lindberg är ansvarig utgivare på Östgötamedier som ger ut corren.se och hon säger till P4 Jönköping att intervjun är med projektledaren för Havsresan.
 – Och Havsresan är ett projekt som är knutet till Lunds universitet.

Men P4 Jönköping har varit i kontakt med Lunds universitet och det här stämmer inte, intervjupersonen är däremot dykare och har dykt för Havsresan men inte den här gången?
– I så fall är det nåt vi bör titta vidare på.

Lyssna på intervjun i ljudfilen ovan

Fotnot: Havsresan är ett kunskapsprojekt vid Lunds universitet som sedan 1990 fungerat som ett paraply för föreningar, företag, organisationer och myndigheter. Det går ut på att samla in ny kunskap och sprida information.(Källa: havsresan.se)