Pandas ordförande kliver in i Nevs styrelse

1:58 min

Elbilstillverkaren Nevs har fått en ny styrelseledamot. Det är Panda New Energys ordförande, Chao Ma.

Chao Ma är ordförande i det kinesiska företaget Panda New Energy som planerar att köpa stora mängder elbilar av Nevs. Nu kliver alltså företagets ordförande även in i styrelsen för elbilstillverkaren i Trollhättan. 

En av hans viktigaste uppgifter blir att jobba med att hitta mer finansiering åt Nevs i Kina.

Det var i december 2015 som Nevs presenterade det som skulle bli en jätteaffär – Panda New Energy skulle bland annat köpa 150 000 elbilar av Nevs och totalt var avtalet värt runt 100 miljarder kronor.

Men fortfarande har Nevs inte kunnat leverera en enda elbil av modellen 9-3, produktionen är minst sagt försenad och planen är att tillverkningen ska komma igång först senare i höst i Kina.

Men samarbetet med Panda finns trots allt kvar.

– Tanken är fortfarande att Panda ska köpa bilar av oss, säger Nevs koncernchef Stefan Tilk till Ekot.

Att Pandas ordförande nu också sitter med i Nevs styrelse, kan ses som en bekräftelse på det, menar Tilk.
 
En av Chao Mas viktigaste uppgifter framöver blir att hjälpa till med att få in mer pengar till Nevs.

– Han har hjälpt till att hitta finansiering i Kina och varit en spindel i nätet när det gäller finansieringar där. Han ska fortsätta jobba med det och det känns bra att ha honom ombord i styrelsen, säger Tilk.

Och mer pengar det behöver Nevs. Trots miljardinvesteringar under de senaste åren har företaget fortfarande ekonomiska problem och kan inte betala alla leverantörer i tid.

– Vi kämpar på och vi klarar oss, men vi släpar fortfarande med betalningar till leverantörer, säger Nevs koncernchef och vice ordförande Stefan Tilk.