Nytt schema testas hos polisen i Karlstad

4:19 min

Polisen i Karlstad är en av sju pilot-orter i landet som ska testa ett fast grundschema för poliser i ingripande verksamhet. Förhoppningen är att göra fler poliser synliga på kvällar och helger.

Polisen i Karlstad har valts ut som en av sju orter i landet i ett nationellt pilotprojekt som ska testa ett fast grundschema för poliser i ingripande verksamhet. I nuläget har poliserna något som skulle kunna jämföras med ett tvättstugeschema med möjlighet att själv påverka men som också gör det svårt att planera långt fram i tiden. Med den arbetstidsförläggningen har man sett att det inte finns tillräckligt mycket poliser på kvällar och helger.

 – Vi ser att vi har händelserapporter och att vi behöver åka på akuta uppdrag främst på kvällar och på helger, säger Urban Bengtsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Han menar att det med nuvarande schema generellt blir mer personal på tisdag, onsdag dag än vad det blir på fredag och lördag kväll där resurserna behövs mer. Och detta vill man nu förändra genom ett fast schema där alla kommer få arbeta på kvällar och helger.

 – Den här fasta listan försöker att parera det i större utsträckning än vad vi lyckats med tidigare, säger Urban Bengtsson. 
 
Men Staffan Sundgren, ordförande för polisförbundet i Värmland, upplever att behovet av att testa ett nytt grundschema inte är lika stort i Karlstad som det kanske är på andra orter.

 – Lokalt sätt så ser vi svårigheter. Vi har väl inte riktigt haft de problemen i Karlstad som i andra områden med att man inte haft poliser på kvällar och helger, säger Staffan Sundgren.
 
Projektet börjar i slutet av oktober och ska pågå i ett år. Det utvärderas fortlöpande och från fackets sida är man försiktigt positiva. Men det har varit delade meningar om förändringen bland personalen. 

 – Lokalt sätt så ser vi att det är med viss oro som man går in och byter arbetsförläggning att det kan bli hårdare slitage och så på personal men vi hoppas att vi kan få till det här så bra som möjligt, säger Staffan Sundgren.