Ryssland förfasas över fängelsemisshandel

1:23 min

Efter att en rysk tidning publicerat en film på en mycket grov misshandel i ett av landets fängelser hoppas nu människorättsförsvarare att fallet ska bli en vändpunkt.

Bilderna från fängelse nummer ett i Jaroslavl, 25 mil nordost om Moskva, är svåruthärdliga. En man ligger på en brits med huvudet neråt, hans händer låsta i handbojor. Runt om honom står fängelsepersonal som turas om att ihärdigt slå honom på hälar och smalben med en gummibatong. Då och då häller någon en hink med vatten över mannens huvud. Hans mun är förtejpad men det hörs hur han stönar och kvider. Han ska be om ursäkt för dåligt uppförande.

Misshandeln ägde rum i juni förra året och i förrförra veckan kunde den oberoende tidningen Novaja Gazeta publicera videon. Filmen varar i tio minuter. Det är inte ovanligt med uppgifter om misshandel i ryska fängelser, men så här tydliga bevis är sällsynta och fallet har fått stor uppmärksamhet.

I förra veckan greps åtta personer som medverkar i filmen, sju av dem har häktats medan en fängelsechef sitter i husarrest.

– Det är bara att hoppas på att det här fallet blir en vändpunkt som leder till en förbättring, säger Tanja Lokshina vid människorättsorganisationen Human rights watch Moskvakontor.

Hittills, säger hon, har det rått en känsla av absolut straffrihet.

– Den som har klagat och anmält missförhållanden har istället utsatts för ytterligare bestraffningar eller hot, säger hon.

Avslöjandet om den grova misshandeln i fängelset i Jaroslavl sammanfaller med att FN:s kommitté mot tortyr sammanträder i Geneve.

I förra veckan fick Rysslands vice justitieminister, Michail Galperin, svara på frågor om vad man hittills gjort för att förbättra situationen i landet och Galperin nämnde då händelsen i Jaroslavl som ett exempel på att man nu tar frågan på allvar.

– Vi får hoppas att det inte bara är retorik utan att det faktiskt är på riktigt, säger Tanja Loksjina.