TBE sprids trots torkan

1:06 min

Trots den torra sommaren, som borde vara en mardröm för fästingar, så har anmälningarna om fall av den fästingburna sjukdomen TBE fortsatt komma in.

Från januari till sista juli har i år har 107 fall anmälts. Det kan jämföras med rekordåret 2017 då 109 fall anmäldes och åren innan dess, 2016 och 2015, då 94 respektive 56 fall anmäldes under samma period. 

– Med tanke på att det varit så pass torrt nu i sommar så är det ganska många TBE-fall som anmälts. När det är så torrt brukar fästingarna krypa ner och gömma sig i jorden, säger Marika Hjertqvist som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Sedan 80-talet har det skett en ökning av antalet fall av TBE, eller fästingburen hjärninflammation som sjukdomen också kallas. Under förra året var siffrorna rekordhöga, men även i år är det många som drabbats. Detta trots det torra vädret som egentligen är något av en skräck för de blodsugande spindeldjuren. 
 
– De trivs bäst när det är lite fuktigt. Det kan gärna vara varmt, men det är framförallt torka de skyr. Så lite vanlig svensk sommar med omväxla väder är det optimala för fästingarna, säger Marika Hjertqvist. 
 
Det är svårt att ge precisa svar på varför så många drabbats även i årets torra väderlek. Marika Hjertqvist menar att många faktorer påverkar, som exempel nämner hon antalet värddjur (som rådjur och smågnagare), antalet fästingar och hur många av dem som är smittade. Men också hur mycket människor rör sig i naturen och hur mycket de skyddar sig. 

Förra året anmäldes fall med TBE ända fram till december och Folkhälsomyndighetens epidemiolog ser en risk för fler fall av sjukdomen om vädret slår om och bjuder på mer regn framöver.  
 
– Jag skulle tro att de kommer fram då och att det finns risk att det sprids mer TBE, säger Marika Hjertqvist.

Mer information om sjukdomen och riskområden finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.