Sammankallar om miljardaffären Patriot

2:24 min

I dag träffas ett extrainkallat försvarsutskott för att få information av försvarsminister Peter Hultqvist om hur Sveriges köp av luftvärnsystemet Patriot framskrider. Det gäller en stor affär med USA på minst 10 miljarder kronor.

Majoriteten i Riksdagen står bakom att Sverige ska köpa Patriotsystemet, men ett par av de borgerliga partierna tycker att en förutsättning för köpet är att försvaret får mer pengar. Om inte så är det bättre att vänta med köpet, säger liberalen Allan Widman i försvarsutskottet

– Regeringens egen utredare, Ingemar Wahlberg, presenterade under våren sitt förslag att avvakta med anskaffningen om man inte skjuter till mer pengar. Vi liberaler tycker att det är mycket klokt resonerat, säger Allan Widman.

Liberalernas huvudalternativ är att anslå mer pengar till luftvärnet vid sidan av försvarsbudgeten. Kristdemokraterna har samma uppfattning, säger Mikael Oskarsson, kristdemokrat i försvarsutskottet:

– Vi behöver luftvärn, men vi borde göra som Finland där man kallar det för en strategisk investering och då lägger man det utanför den ordinarie försvarsbudgeten. Det här är något som vi också borde göra, säger Mikael Oskarsson.

Patriotsystemet används för att försvara mot angrepp från luften och har medelräckvidd, definierat som mellan 70 och 160 kilometer. Sverige vill köpa fyra så kallade eldenheter att skjuta robotar från. Antalet önskade robotar är hemligt.

En majoritet av Riksdagens partier vill att Sverige ska köpa Patriotsystemet, också allianspartierna, men allianspartierna är inte överens inbördes, varken om att sätta av pengar utanför försvarsbudgeten eller att vänta med beställning av Patriot om inte försvaret får extra pengar för det.

Såväl moderaterna som centern har gjort upp med regeringen om försvarsanslagen de närmaste åren. Moderaterna och centern står fast vid den uppgörelsen, men i samtal med Ekot vill både moderaten Hans Wallmark och centerpartisten Daniel Bäckström vänta med att kommentera till efter försvarsutskottets möte senare idag när de hört vad försvarsminister Peter Hultqvist sagt.

Försvarsmakten har begärt mer pengar, utöver det senaste försvarsanslaget, men arméchefen Karl Engelbrektson säger att ett köp av Patriotsystemet ryms inom de försvarsanslag som redan är beviljade:

– Det är en väldigt viktig tröskelavhållande effekt som vi får om vi får den här förmågan. Vårt luftförsvar är ju idag i grunden från 60-70-talet. Den här förmågan är så högt prioriterad så den har vi lagt in så den inryms i den så kallade investeringsplanen som vi måste redovisa till regeringen och det har vi gjort i samverkan med Försvarets Materielverk. Så högt prioriterat är detta för Försvarsmakten.

Arméchefen Karl Engelbrektson säger att valet av Patriotsystemet är noga förberett. Offerten från USA går ut den 10 augusti och kongressen har godkänt försäljningen. Prislappen är minst 10 miljarder kronor, sannolikt betydligt mer på sikt och systemet skulle kunna börja levereras 2021.

Försvarsminister Peter Hultqvist, som personligen diskuterat affären i USA med USA:s försvarsminister James Mattis, vill inte kommentera förrän senare idag.