Rättegång i Tjetjenien mot människorättsförsvarare

2:21 min

I dag fortsätter rättegången i den ryska delrepubliken Tjetjenien mot människorättsförsvararen Ojub Titijev.
Han anklagas för narkotikabrott men många menar att han i själva verket straffas för sitt arbete i en del av Ryssland där brott mot mänskliga rättigheter är mycket vanliga.

– Det här är en person som sitter bakom galler sedan januari i år av en enda anledning: att han arbetar för en människorättsorganisation, säger Tanja Loksjina vid den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch Moskvakontor.

Idag befinner hon sig i Tjetjeniens huvudstad Groznyj för att följa rättegången mot Ojub Titijev på plats.

Han greps i sin bil i början av januari i år. I bilen fann polisen undangömda påsar med narkotika. Påsar som Ojub Titijev själv säger att han aldrig tidigare sett. Nu hotas av som mest tio års fängelse.

Titijev leder sedan flera år den ryska människorättsorganisationen Memorials avdelning i Tjetjenien. Han tog över efter Natalja Estemirova som mördades sommaren 2009. Det mordet är fortfarande ouppklarat.

Enligt Tanja Loksjina är Memorial den enda människorättsorganisation som fortfarande verkar permanent i Tjetjenien, som undersöker fall om försvinnanden, tortyr och utomrättsliga avrättningar.

Genom rättsprocessen mot Titijev försöker den tjetjenska ledningen och republikens president Ramzan Kadyrov göra sig av också med Memorial, säger Tanja Loksjina.

Det finns också misstankar om att gripandet av Ojub Titijev var en direkt hämnd från Ramzan Kadyrovs sida för att hans populära konto på Instagram blockerades i slutet av förra året - det efter att Kadyrov hamnat på USA:s sanktionslista på grund av brott mot mänskliga rättigheter.

Talmannen i Tjetjeniens parlament lade därefter skulden på just människorättsaktivister för att Kadyrov blivit av med sitt konto och kallade dem för "folkfiender".

Tanja Loksjina hade hoppats att internationella fotbollförbundet Fifa under sommarens VM i Ryssland skulle ha påverkat landets ledning i fallet Ojub Titijev.

– Jag är övertygad om att Fifa hade haft en sådan möjlighet. Tyvärr utnyttjade man inte den. Det är mycket beklagligt, säger hon.