Polisens radio fungerade inte

0:42 min

Insatsen vid branden i Trängslet i Älvdalen led av stora problem med radiokommunikationen. Vid ett tillfälle tvingades personal evakueras med helikopter, helt i onödan. Det rapporterar Dagens nyheter.

Enligt interna rapporter led insatsen i Trängslet, en av de största av sommarens skogsbränder, av stora kommunikationsproblem. Det gäller Rakel, ett system för radiokommunikation som bland annat Sveriges räddningstjänster och polis använder sig av.

Tidigt i räddningsarbetet larmade räddningsledaren om att den bristande radiokommunikationen var ett stort problem, och att ledningen hade stora problem med att komma i kontakt med de som arbetade på fältet, skriver DN.

Problemen åtgärdades inte förrän den 24 juli, flera dagar efter att de först påtalats. Då skickade MSB, som administrerar Rakel, en ny basstation med tillhörande mast. Under tiden hade räddningstjänsten fått ta hjälp av Försvarets sattelittelefoner. Söndagen den 22 juli tvingades flera brandmän att evakueras med helikopter, i onödan.

– Den situationen var inte så farligt, men anledningen till att vi upplevde den som farlig var att kommunikationen var bristfällig, säger räddningsledaren Johan Szymanski till DN.

MSB:s tillförordnade verksamhetschef för Rakel säger till DN att systemet fungerat bra under sommarens bränder och inte haft några långvariga avbrott.

Systemet har svårare med täckning i kuperad terräng, som i fjällen. MSB försökte också skicka en mobil bas, som av praktiska skäl inte kunde användas, innan den nya basstationen skickades till insatsen.