Ryska filmfestivaler oroliga för sin framtid

3:05 min

Oberoende filmfestivaler i Ryssland är oroliga för sin framtid, efter att det ryska parlamentet klubbat igenom en lag som gör att filmfestivaler måste godkännas av staten.

Den nya lagen innebär att bara godkända filmfestivaler får visa film offentligt utan att begära tillstånd för varje enskild film. Att ansöka om tillstånd för varje film skulle vara en kostsam och oberäknelig process.

Artdocfest är en av Rysslands ledande filmfestivaler och har i flera år visat kontroversiella dokumentärfilmer. Därför är det stor risk att Artdocfest får det svårt när staten nu ska godkänna filmfestivalerna, säger Vitalij Manskij, festivalgeneral på Artdocfest.

– Vi är såklart väldigt oroliga över att inte räknas som filmfestival, trots att vi är en av de allra största filmfestivalerna i landet.

För att klassas som festival måste festivalprogrammen innehålla en tävlingssektion med jury. Festivalerna får inte pågå längre än 10 dagar och en film får inte visas mer än två gånger.

För den oberoende filmfestivalen Artdocfest, som visar film i tre olika ryska städer, skulle det betyda att inte alla filmer kan visas i alla städer – om festivalen alls blir godkänd som filmfestival, vilket Vitalij Manskij tvivlar på.

Också olika slags retrospektiv kommer få det svårt, säger Vitalij Manskij. Klassikervisningar och retrospektiv är populära i de ryska storstäderna, men kommer med stor sannolikhet att försvinna eftersom den typen av temafestivaler inte har någon tävlingsjury.

Vitalij Manskij säger att det är tur att Ingmar Bergman föddes 1918 och inte 1919, eftersom de olika retrospektiv som nu pågår i Ryssland i samband med 100-årsjubileet blir omöjliga när den nya lagen träder i kraft.

– Enligt den nya lagen skulle Bergman-retrospektiven inte längre vara möjliga, säger Vitalij Manskij.

Bland filmentusiaster och festivalarrangörer i Ryssland är stämningen upprörd och uppgiven.

Vitalij Manskij säger att lagen är ett led i en utveckling som pågått ända sedan Vladimir Putin blev president för 18 år sedan. Först centraliserade Kreml tv-kanalerna. Sedan papperstidningarna och digitala medier. Nu har turen kommit till filmfestivalerna.

– Staten har de senaste 18 åren hela tiden arbetat med att bygga en maktvertikal, när allt och alla underordnas ett maktcentrum som bestämmer vem som får existera, säger Vitalij Manskij.