Solcellsägare gynnas av solen och torkan

1:55 min

Branschorganisationen Svensk Solenergi spår ett nytt rekordår för nyinstallerade solcellspaneler. Samtidigt har det varma vädret särskilt gynnat de som redan installerat en panel, även om installationen fortfarande är relativt kostsam.

Babak Tighnavard, vd på solenergiföretaget Otovo, berättar det är det höga elpriset just nu som solcellsägare drar fördel av.

– Solcellsägare slipper köpa elen, så medan några har rekordhöga elräkningar har solcellsägare ingen räkning alls.
 
I tre månader har det varit ovanligt många soltimmar på många platser i Sverige vilket gjort att solcellerna gått på högvarv. Men det är framförallt att torkan också drivit upp elpriset som gjort det mer lönsamt att ha en solpanel på taket. Elpriset var i juli 70 procent högre än året innan.
 
Att installera en solpanel är dock fortfarande en ganska stor utgift. Enligt branschorganisationen Svensk Solenergi kostar en solcellsanläggning i snitt 100 000 kronor för ett hushåll så det brukar ta några år innan investeringen har lönat sig.

Från och med den första augusti i år så behövs inte längre bygglov för vissa typer av solceller, och enligt Svensk Solenergi så har intresset för solceller och solenergi ökat kraftigt de senaste åren.

Den årliga marknaden har ökat med mellan 50 och 80 procent de senaste fem åren och enligt Johan Lindahl, talesperson på Svensk Solenergi, verkar den trenden hålla i sig 2018.

– Vi har märkt ett högre intresse. Jag har inga siffror på det men när man pratar med installationsföretagen säger de att det verkligen är ett stort intresse i år och att 2018 kommer att slå ytterligare rekord.

Trots det stora intresset står dock solenergi för en väldigt liten del av den svenska energiproduktionen. Enligt Babak Tighnavard på Otovo ligger Sverige också efter länder som har liknande solförhållanden som Sverige.
 
– I Sverige så står solenergi för under en procent av den totala energimixen. När man kollar på länder som Tyskland så ligger den på åtta procent. I Danmark runt tre procent så vi är långt efter och potentialen är enorm.